Jak samemu przygotować się na kataklizm?

article cover

Jak samemu przygotować się na kataklizm?

Takie zapasy wystarczą nie tylko na obecne zagrożenie wirusem, ale przede wszystkim mogą się przydać w przypadku powodzi i wichur, które coraz częściej nawiedzają Polskę. Co jakiś czas mówią o tym służby, zwłaszcza strażacy, na których spoczywa główny ciężar niesienia pomocy poszkodowanym. Niestety, mimo że apele są powtarzane przy okazji każdego kataklizmu, nadal niewiele osób jest przygotowanych na zagrożenie.
Takie zapasy wystarczą nie tylko na obecne zagrożenie wirusem, ale przede wszystkim mogą się przydać w przypadku powodzi i wichur, które coraz częściej nawiedzają Polskę. Co jakiś czas mówią o tym służby, zwłaszcza strażacy, na których spoczywa główny ciężar niesienia pomocy poszkodowanym. Niestety, mimo że apele są powtarzane przy okazji każdego kataklizmu, nadal niewiele osób jest przygotowanych na zagrożenie.
W apteczce powinny znaleźć się także leki przydatne w przypadku urazów. W domach najczęściej pojawiają się stłuczenia i rany cięte. Co ciekawe i być może dla wielu zaskakujące, do odkażania ran lepiej nie używać wody utlenionej. Posiada ona nikłe właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza jeśli nie zdezynfekujemy dokładnie okolic rany. Działa jednak przeciwtężcowo. Działanie antybakteryjne z oczyszczaniem ran łączą wszystkie specyfiki produkowane na bazie octenidyny. Leki bazujące na octenidynie bardzo skutecznie odkażają, nie niszcząc tkanek (jak woda utleniona, czy alkohol), a dodatkowo wspomagają proces gojenia.
W apteczce powinny znaleźć się także leki przydatne w przypadku urazów. W domach najczęściej pojawiają się stłuczenia i rany cięte. Co ciekawe i być może dla wielu zaskakujące, do odkażania ran lepiej nie używać wody utlenionej. Posiada ona nikłe właściwości bakteriobójcze, zwłaszcza jeśli nie zdezynfekujemy dokładnie okolic rany. Działa jednak przeciwtężcowo. Działanie antybakteryjne z oczyszczaniem ran łączą wszystkie specyfiki produkowane na bazie octenidyny. Leki bazujące na octenidynie bardzo skutecznie odkażają, nie niszcząc tkanek (jak woda utleniona, czy alkohol), a dodatkowo wspomagają proces gojenia.
Biegunka, zwłaszcza w rejonach subtropikalnych, może doprowadzić do poważnego odwodnienia organizmu. W skrajnych wypadkach może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego leki zawierające loperamid, czy mające w składzie sole bizmutu, powinny znaleźć się w apteczce. Zażywając te leki należy pić duże ilości płynów, ponieważ wiążą one wodę. Ponadto trzeba pamiętać, że te leki nie likwidują pierwotnej przyczyny choroby, a leczą jedynie jej skutki.
Biegunka, zwłaszcza w rejonach subtropikalnych, może doprowadzić do poważnego odwodnienia organizmu. W skrajnych wypadkach może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego leki zawierające loperamid, czy mające w składzie sole bizmutu, powinny znaleźć się w apteczce. Zażywając te leki należy pić duże ilości płynów, ponieważ wiążą one wodę. Ponadto trzeba pamiętać, że te leki nie likwidują pierwotnej przyczyny choroby, a leczą jedynie jej skutki.
W apteczce powinny się znaleźć środki przeciwbólowe zawierające np. paracetamol lub kwas acetylosalicylowy, albo jego pochodne. Wszystkie te leki mają jeszcze dodatkową zaletę: działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Kolejnym ważnym medykamentem są leki przeciwbiegunkowe. Dolegliwości układu pokarmowego pojawiają się najczęściej po zjedzeniu nieświeżego jedzenia, bądź przygotowanego w mało higienicznych warunkach. Może też dotknąć każdego, zwłaszcza w przypadku zagrożenia wirusologicznego.
W apteczce powinny się znaleźć środki przeciwbólowe zawierające np. paracetamol lub kwas acetylosalicylowy, albo jego pochodne. Wszystkie te leki mają jeszcze dodatkową zaletę: działają przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Kolejnym ważnym medykamentem są leki przeciwbiegunkowe. Dolegliwości układu pokarmowego pojawiają się najczęściej po zjedzeniu nieświeżego jedzenia, bądź przygotowanego w mało higienicznych warunkach. Może też dotknąć każdego, zwłaszcza w przypadku zagrożenia wirusologicznego.
Każdy w domu posiada jakąś apteczkę. Najczęściej lądują tam wszelkie leki, jakie nakazał kupić lekarz, bądź te kupione podczas doraźnej potrzeby. Warto raz na jakiś czas przejrzeć jej skład i odpowiednio uzupełnić zapasy. Na szczęście większość leków jest objawowa, tzn. przyjmujemy je tylko podczas występowania objawów chorobowych. Jest to o tyle dla nas ważne, że apteczka nie powinna być przepełniona.
Każdy w domu posiada jakąś apteczkę. Najczęściej lądują tam wszelkie leki, jakie nakazał kupić lekarz, bądź te kupione podczas doraźnej potrzeby. Warto raz na jakiś czas przejrzeć jej skład i odpowiednio uzupełnić zapasy. Na szczęście większość leków jest objawowa, tzn. przyjmujemy je tylko podczas występowania objawów chorobowych. Jest to o tyle dla nas ważne, że apteczka nie powinna być przepełniona.
Dzięki tym metodom łatwo i bezpiecznie można przechowywać pożywienie, bez konieczności wymieniania zapasów co kilka dni, bądź tygodni. Ograniczy to też przymus biegania po sklepach i walki o ostatnie puszki fasoli albo woreczki mąki. Tego typu zapasy bez problemu zmieszczą się nawet w niewielkim mieszkaniu. Wystarczy jedna półka. Co prócz zapasów wody i jedzenia mieć w domu na wypadek odcięcia?
Dzięki tym metodom łatwo i bezpiecznie można przechowywać pożywienie, bez konieczności wymieniania zapasów co kilka dni, bądź tygodni. Ograniczy to też przymus biegania po sklepach i walki o ostatnie puszki fasoli albo woreczki mąki. Tego typu zapasy bez problemu zmieszczą się nawet w niewielkim mieszkaniu. Wystarczy jedna półka. Co prócz zapasów wody i jedzenia mieć w domu na wypadek odcięcia?
Kolejna bardzo wygodna metoda przechowywania mięsa polega na jego suszeniu. Mięso można przygotować samemu w piekarniku. Delikatnie przyprawione mięso wystarczy rozwiesić na kratkach, ustawić piekarnik na temperaturę około 100 st. C i pozostawić uchylone drzwiczki. Po kilku godzinach mięso będzie gotowe.
Kolejna bardzo wygodna metoda przechowywania mięsa polega na jego suszeniu. Mięso można przygotować samemu w piekarniku. Delikatnie przyprawione mięso wystarczy rozwiesić na kratkach, ustawić piekarnik na temperaturę około 100 st. C i pozostawić uchylone drzwiczki. Po kilku godzinach mięso będzie gotowe.
Mielone, lub pokrojone w kostkę, mięso z przyprawami poddaje się tyndalizacji. Jest to wielokrotna pasteryzacja, którą przeprowadza się co 24 godziny. Dzięki tej metodzie żywność jest przydatna do spożycia nawet przez kilka lat po zapakowaniu do słoików, przy całkowitym zachowaniu walorów smakowych.
Mielone, lub pokrojone w kostkę, mięso z przyprawami poddaje się tyndalizacji. Jest to wielokrotna pasteryzacja, którą przeprowadza się co 24 godziny. Dzięki tej metodzie żywność jest przydatna do spożycia nawet przez kilka lat po zapakowaniu do słoików, przy całkowitym zachowaniu walorów smakowych.
Na około 10 dni osoba, której dziennie zapotrzebowanie wynosi 2200 kcal potrzebuje około 1,5 kg mięsa, oczywiście o ile je mięso. Najwygodniejsze do przechowywania są weki – w najprostszej wersji można kupić gotowe. W bardziej skomplikowanej, ale dającej sporo satysfakcji można mięso przygotować samemu.
Na około 10 dni osoba, której dziennie zapotrzebowanie wynosi 2200 kcal potrzebuje około 1,5 kg mięsa, oczywiście o ile je mięso. Najwygodniejsze do przechowywania są weki – w najprostszej wersji można kupić gotowe. W bardziej skomplikowanej, ale dającej sporo satysfakcji można mięso przygotować samemu.
Ryż i kasza przechowywane w odpowiednich warunkach można składować bardzo długo. Jednak zwykle sprzedawane są w kartonowych, które mieszczą perforowane woreczki. Żeby zabezpieczyć je na dłuższą metę można użyć woreczki próżniowe. Tak zapakowane zapasy mogą spokojnie czekać nawet kilka lat.
Ryż i kasza przechowywane w odpowiednich warunkach można składować bardzo długo. Jednak zwykle sprzedawane są w kartonowych, które mieszczą perforowane woreczki. Żeby zabezpieczyć je na dłuższą metę można użyć woreczki próżniowe. Tak zapakowane zapasy mogą spokojnie czekać nawet kilka lat.
Zapasy jajek mimo wszystko warto uzupełniać na bieżąco, jednak posmarowane olejem i zapakowane w papierowe wytłoczki, przechowywane w zaciemnionym i chłodnym miejscu może zachować świeżość nawet do 6-8 miesięcy. Z kolei zasypane solą i przechowywane w słoikach będą świeże nawet rok.
Zapasy jajek mimo wszystko warto uzupełniać na bieżąco, jednak posmarowane olejem i zapakowane w papierowe wytłoczki, przechowywane w zaciemnionym i chłodnym miejscu może zachować świeżość nawet do 6-8 miesięcy. Z kolei zasypane solą i przechowywane w słoikach będą świeże nawet rok.
Przydatne także będą wszelkiego rodzaju suchary, czekolady, czy miód. Nie można również zapomnieć o mięsie, najlepiej peklowanym lub suszonym, a także jajkach. W przypadku jajek urzędnicy sugerują, że mają trwałość do kilku dni. Łatwo jednak poprawić trwałość kupowanych produktów. Zarówno ryżu, mięs, jak i jajek.
Przydatne także będą wszelkiego rodzaju suchary, czekolady, czy miód. Nie można również zapomnieć o mięsie, najlepiej peklowanym lub suszonym, a także jajkach. W przypadku jajek urzędnicy sugerują, że mają trwałość do kilku dni. Łatwo jednak poprawić trwałość kupowanych produktów. Zarówno ryżu, mięs, jak i jajek.
Przede wszystkim trzeba posiadać zapasy wody, produktów zbożowych – głównie mąki i ryżu, ewentualnie makaronów. Bardzo ważne, ze względu na wartości odżywcze i łatwość przechowywania, są rośliny strączkowe i warzywa w puszcze.
Przede wszystkim trzeba posiadać zapasy wody, produktów zbożowych – głównie mąki i ryżu, ewentualnie makaronów. Bardzo ważne, ze względu na wartości odżywcze i łatwość przechowywania, są rośliny strączkowe i warzywa w puszcze. Zenon ZyburtowiczEast News
Jeszcze kilkanaście lat temu nie byłoby problemu z posiadaniem odpowiednich zapasów. W polskich domach przygotowywano weki, a spiżarki były pełne słoików. Dziś kupuje się na bieżąco, a jeszcze więcej pożywienia wyrzuca. Przygotowanie odpowiednich zapasów nie stanowi większego problemu, a każdy chyba tęskni za babcinymi przetworami i patentami na przechowywanie zapasów.
Jeszcze kilkanaście lat temu nie byłoby problemu z posiadaniem odpowiednich zapasów. W polskich domach przygotowywano weki, a spiżarki były pełne słoików. Dziś kupuje się na bieżąco, a jeszcze więcej pożywienia wyrzuca. Przygotowanie odpowiednich zapasów nie stanowi większego problemu, a każdy chyba tęskni za babcinymi przetworami i patentami na przechowywanie zapasów.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?