Europejscy kanibale
W hiszpańskich górach Atapuerca natrafiono na ślady kanibalizmu - informują naukowcy na łamach "Current Anthropology".

W jednej z jaskiń, w warstwie archeologicznej sprzed 800 tys. lat, naukowcy znaleźli 1039 kości zwierząt.
Wśród nich było 159 kości należących do 11 osobników Homo antecessor. Wszystkie nosiły ślady cięcia i zeskrobywania mięsa.
Dodatkowa opcja w diecie
Jak uważają autorzy badań, przemieszanie kości zwierzęcych i kości naszych przodków może oznaczać, że kanibalizm nie wiązał się z jakimś szczególnym rytuałem, ale był po prostu dodatkową opcją w diecie przedstawicieli Homo antecessor, akceptowaną w ich systemie społecznym.
Bardzo wczesny przodek
Homo antecessor miał mózg wielkości dwóch trzecich ludzkiego mózgu. Prawdopodobnie był przodkiem zarówno ludzi współczesnych, jak i neandertalczyków.
Człowiek współczesny pojawił się na terenach dzisiejszej Hiszpanii około 30 tys. lat temu.