Gęsty, cuchnący śluz "zalepił" całe morze. Obrzydliwe skutki zmian klimatu
W wodach stanowiącego naturalną granicę pomiędzy Europą a Azją, niewielkim Morzu Marmara w Turcji, pojawił się bardzo nieprzyjemny problem. Za sprawą wysokich temperatur fitoplankton rozrósł się do postaci gęstego, lepkiego śluzu, który dosłownie zalepił cały akwen. Oprócz oczywistych aspektów wizualnych, zjawisko nazywane niezbyt delikatnie "morskimi smarkami” zagraża stworzeniom żyjącym w morzu, mocno utrudnia pracę nurków i rybaków, a jakby tego było mało, potwornie cuchnie.
Gęsty, cuchnący śluz "zalepił" całe morze. Obrzydliwe skutki zmian klimatu
W wodach stanowiącego naturalną granicę pomiędzy Europą a Azją, niewielkim Morzu Marmara w Turcji, pojawił się bardzo nieprzyjemny problem. Za sprawą wysokich temperatur fitoplankton rozrósł się do postaci gęstego, lepkiego śluzu, który dosłownie zalepił cały akwen. Oprócz oczywistych aspektów wizualnych, zjawisko nazywane niezbyt delikatnie "morskimi smarkami” zagraża stworzeniom żyjącym w morzu, mocno utrudnia pracę nurków i rybaków, a jakby tego było mało, potwornie cuchnie.