Nowa dostawa do skarbca zagłady. Ponad 14 tys. próbek nasion

Globalny Bank Nasion na norweskim archipelagu Svalbard strzeże "kopii zapasowej" nasion z całego świata.
Globalny Bank Nasion na norweskim archipelagu Svalbard strzeże "kopii zapasowej" nasion z całego świata.Einar Jørgen Haraldseid from Gjøvik, Norway - flickr, CC BY-SA 2.0Wikimedia Commons

Jakie rośliny trafiły do Globalnego Banku Nasion?

  • Nasiona fasoli aksamitnej z Malawi. Znane również jako kalongonda lokalnie i Mucuna pruriens wśród botaników, strąki nasion fasoli aksamitnej pokryte są gęstą warstwą cienkich, aksamitnych włosków — co zainspirowało popularną nazwę rośliny. Fasola jest rośliną strączkową wiążącą azot, która stosowana jako nawóz może ponad dwukrotnie zwiększyć plony kukurydzy. Gatunek ten, który jest również stosowany w medycynie tradycyjnej, może pochwalić się wysokim poziomem lewodopy, związku stosowanego w leczeniu objawów choroby Parkinsona.
  • Kluczowe uprawy żywności z filipińskiego banku genów, który został spustoszony przez tajfuny i pożary. Filipiny zajmują pierwsze miejsce na świecie w World Risk Index, który jest miarą podatności i narażenia na naturalne ekstremalne zdarzenia. Jest to również jeden z zaledwie 18 krajów, które zostały oznaczone jako „mega-bioróżnorodne”.
  • Duża kolekcja ponad 3000 odmian ryżu, fasoli i kukurydzy z Brazylii, gdzie w tym roku odbywają się globalne negocjacje klimatyczne.
Otoczony wieczną zmarzliną tunel prowadzi do niezwykle cennych zbiorów nasion z całego świata.Dag Endresen, CC BY 3.0Wikimedia Commons

Obecna dostawa stanowi kamień milowy międzynarodowej współpracy

Skarbiec działa bez stałego personelu - otwierany jest maksymalnie kilka razy w roku, by jak najbardziej ograniczyć wpływ czynników zewnętrznych na cenny depozyt.Dag Endresen, CC BY 3.0Wikimedia Commons

Zobacz również:

Nowe odkrycie ujawniło nieznane dotąd oblicze Antarktydy. Głęboko pod lodem kryją się setki jezior
Nauka

Satelita odkrył 85 jezior pod lodem Antarktydy. Są ciągle aktywne

Krzysztof Sulikowski
Krzysztof Sulikowski
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press