Nowo odkryty gatunek cebuli prosto z Himalajów

Roślinę, nazwaną Allium negianum, odkryto na pograniczu indyjsko-tybetańskim wioski Malari położonej ponad trzy tysiące metrów nad poziomem morza. Gatunek już wcześniej był znany i uprawiany wśród lokalnej społeczności, jednak poza wąskim gronem miejscowych nie słyszał o nim nikt inny.

Rośliny z rodzaju Allium z pewnością nie są obce wszystkim miłośnikom kuchni. Wśród około 1100 gatunków pochodzących z całego świata znaleźć możemy między innymi czosnek pospolity, cebulę zwyczajną, por czy szczypiorek.

Do długiej listy dołączy teraz pochodzący prosto z Himalajów Allium negianum. Osiąga on do pół metra wysokości, a spotkać go możemy wyłącznie od 3000 do 4800 metrów nad poziomem morza.

Kwiaty nowoodkrytego gatunku są ciemnofioletowe, natomiast jadalna część odznacza się czerwonawo-ciemnobrązowy kolorem. Miejscowi bardzo cenią sobie smak warzywa, który uważają za najlepszy na rynku.

Reklama

Naukowcy obawiają się, że wiele ludzi zechce spróbować teraz, jak smakuje wcześniej nieznany gatunek, przez co w wyniku masowego zbierania zagrożona zostanie dzika populacja tej rośliny.

W związku z tym gdybyście całkiem przypadkiem wybierali się na spacer w Himalaje, nie zbierajcie tego warzywa. Już niedługo z pewnością zawita ono na nasz rynek i wtedy jajecznice przyprawioną solą himalajską usmażycie na cebulce... również himalajskiej.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Himalaje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy