Toksyczne morele i konwalie

- W Polsce obecnie w ciągu roku notujemy ok. 40 tys. zatruć rocznie. Są to głownie zatrucia konwalią majową - mówi dr Katarzyna Gieczewska z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, przypominając o tym, jak niebezpieczne mogą być rośliny, które spotykamy na każdym kroku.

Zjedzenie pestek moreli może spowodować groźne powikłania
Zjedzenie pestek moreli może spowodować groźne powikłaniaAFP

Morele i świeżo skoszona trawa

Biolog z UW ostrzegała również przed świeżo skoszoną trawą. Po ścięciu trawy uwalnia się z niej toksyna - to właśnie ją wyczuwamy kosząc trawnik. Dawniej w czasie sianokosów zostawienie niemowlęcia na świeżo skoszonej trawie nieraz kończyło się tragedią.

Miała być bronią biologiczną

Niebezpieczny jest też m.in. barszcz Sosnowskiego. Dotknięcie tej rośliny może skończyć się poważnymi oparzeniami.

Biolog wyjaśniła, że zwykle rośliny przechowują toksyczne związki w miejscach dla siebie niedostępnych, w ten sposób same chronią się przed działaniem tych groźnych związków. Toksyny uwalniają się np. dopiero przy próbie zniszczenia rośliny.

PAP - Nauka w Polsce

INTERIA.PL/PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas