Jak herbata wpływa na zdrowie człowieka?
Mieszkańcy Japonii i Chin pijają herbatę od tysiącleci i słyną ze swojej długowieczności oraz zdrowia. Jak regularnie picie herbacianego naparu wpływa na nasz organizm?
Herbata (zwłaszcza jej czarna i zielona odmiana) zawiera bardzo duże ilości katechin, które są silnymi przeciwutleniaczami. Wpływają one pozytywnie na nasz układ odpornościowy: wzmacniają go i pomagają w wydalaniu z organizmu szkodliwych substancji.
Herbata działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Oprócz katechin w herbacie znajdują się także tearubiginy i teaflawiny. Cała ta grupa przeciwutleniaczy pomaga także w zapobieganiu i leczeniu różnego rodzaju chorób, nawet nowotworów.
Jednym z organów, które ochronimy dzięki piciu herbaty, jest serce. Czarny napar obniża jego skurczowe i rozkurczowe ciśnienie, zaś polifenole (zawarte w każdej odmianie, a najwięcej znajduje się ich w zielonej i białej) chronią nas przed zawałem. Regularne spożywanie herbaty pobudzi krążenie i rozszerzy naczynia krwionośne (zapobiegając m.in. zatorom) - zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca.
Herbata pomoże nam w walce z nadmiarem kilogramów: zawarte w niej polifenole działają jak blokada na tłuszcz. Spowalniają działanie enzymów, które są odpowiedzialne za rozkład tłuszczów i węglowodanów, dzięki czemu organizm mniej ich przyswaja. Nasz metabolizm przyspiesza, a apetyt się zmniejsza.
Ponadto herbata działa moczopędnie, dzięki czemu szybciej wydalamy z organizmu nadmiar toksyn i zbędną wodę. Zapobiegamy w ten sposób otyłości i obrzękom.
W zielonej herbacie znajdziemy epigalokatechiny, które pobudzają do działania enzym odpowiedzialny za wzrost kości. Picie herbacianego naparu przyczynia się także do mineralizacji kośćca, dzięki czemu możemy uniknąć osteoporozy.
Herbata działa także dobroczynnie na nasze zęby - znajduje się w niej fluorek, który pomaga w walce z próchnicą. Polifenole ograniczają także powstawanie płytki nazębnej i zapobiegają nieświeżemu oddechowi.