Medycyna przyszłości

Spożywanie magnezu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka trzustki

Spożywanie dużych ilości magnezu może być skutecznym sposobem zapobiegania raka trzustki.

Rak trzustki jest czwartą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych. Ilość osób cierpiących z powodu tej choroby nie zmieniła się znacznie od 2002 r., ale zgodnie z danymi National Cancer Institute śmiertelność wzrosła.

- Rak trzustki jest naprawdę wyjątkowy i różni się od innych nowotworów. Przeżywalność w ciągu 5 lat jest bardzo niska, co sprawia, że identyfikacja i zapobieganie czynników ryzyka jest bardzo ważne - powiedział Ka He, szef zespołu badawczego z Indiana University.

Wcześniejsze badania wykazały, że magnez jest odwrotnie związany z ryzykiem cukrzycy, która jest czynnikiem ryzyka rozwoju raka trzustki. Ale do tej pory przeprowadzono niewiele eksperymentów, które miały zweryfikować bezpośredni związek magnezu z rakiem trzustki. A te, które ukończono dawały niejednoznaczne wyniki.

Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dane ponad 66 tys. mężczyzn i kobiet w wieku 50-76 lat. Z grupy wybrano 151 osób cierpiących z powodu raka trzustki. Przeanalizowano ich zwyczaje żywieniowe. Okazało się, że każdy spadek 100 mg dziennego spożycia magnezu wywoływał 24-procentowy wzrost ryzyka wystąpienia raka trzustki. Potwierdziły to badania przeprowadzone przez inne zespoły badawcze, m.in. Jikei University School of Medicine w Tokio.

- Dla osób ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka trzustki, dodanie magnezu do swojej diety może okazać się korzystne w zapobieganiu tej chorobie. Potrzebujemy więcej badań, ale uzyskane do tej pory wyniki są jednoznaczne - powiedział Daniel Dibaba, jeden z uczestników badań.

Póki co, nie wiadomo jaki jest dokładny związek między magnezem a rakiem trzustki.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rak trzustki | Nowotwór | Onkologia | trzustka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy