Medycyna przyszłości

Piwo pomoże pokonać raka?

Czy piwo ma właściwości lecznicze? Okazuje się, że jeden z podstawowych składników złocistego trunku może umożliwić stworzenie jeszcze lepszych leków przeciwko cukrzycy, a nawet nowotworom.

Werner Kaminsky wraz z zespołem naukowców z University of Washington zbadał dokładną strukturę zawartych w chmielu kwasów, które nadają piwu charakterystyczny gorzki smak. Okazuje się, że ich spożywanie w umiarkowanych ilościach może mieć w pozytywny wpływ w leczeniu cukrzycy, niektórych nowotworów, a nawet zwykłych stanów zapalnych. Poprzez zrozumienie składu chemicznego zawartych w piwie substancji, być może uda się stworzyć skuteczniejsze środki farmaceutyczne.

Badania nad zawartymi w chmielu alfa-kwasami są finansowane przez firmę KinDex Therapeutics. Kaminsky przekonuje, że w trakcie warzenia piwa, w chmielu występują cząsteczki alfa-kwasów w unikalnej konfiguracji - są uporządkowane w pięciowęglowe pierścienie, a nie powszechnie występujące sześcioatomowe struktury. Ten fakt może być szczególnie interesujący z punktu widzenia współczesnej farmakologii.

- Jeżeli nasze przypuszczenia okażą się słuszne, to zawarte w chmielu alfa-kwasy mogą być wykorzystane do tworzenia zupełnie nowych związków o działaniu farmaceutycznym. Mogą one mieć jednak bardzo różne działania uboczne, zatem ważne są kolejne eksperymenty - powiedział Kaminsky.

Autor badań podkreślił jednak, że piwo samo w sobie nie ma żadnych właściwości leczniczych. Jednak zawarte w nim substancje, po odpowiedniej obróbce, mogłyby zostać wykorzystane do pokonania cukrzycy albo raka.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: piwo | chmiel | Nowotwór | cukrzyca | raki | farmakologia | leki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy