Ciemne piwo ma więcej żelaza

Ciemne piwo zawiera więcej wolnego żelaza niż piwo jasne i bezalkoholowe - stwierdzili hiszpańscy badacze, którzy przeanalizowali 40 rodzajów piwa z pięciu kontynentów. Ich wnioski opublikował "Journal of the Science of Food and Agriculture".

article cover
© Panthermedia

- Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców - mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid.

Wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie

Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz nadawania piwu jaśniejszej barwy, zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej - wyjaśnia Blanko.

Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki. Zdaniem naukowców wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji browaru ekstraktami słodowymi i chmielowymi.

Nadmiar żelaza szkodzi

Naukowcy porównali 17 piw hiszpańskich i 23 marki z innych krajów. Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).

Żelazo jest ważnym składnikiem diety, jednak - jak wykazało wiele badań - jego nadmiar w stanie wolnym może przyspieszać oksydację ("rdzewienie") tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas