Czeskie wino świętomarcińskie - jedyne takie na świecie
Francuzi świętują hucznie swoje Beaujolais Nouveau, a Czesi od 11 listopada degustują młode wino świętomarcińskie. Czeskie wina są świeże, charakteryzują się owocowym smakiem i charakterystycznym aromatem. Cieszą się uznaniem na całym świecie.
Celebracja nowego wina rozpoczyna się jednak jeszcze przed dniem św. Marcina. Staruje już 7 listopada w Ceskim Krumlovie, gdzie rozpocznie się Festiwal Wina. W wydarzeniu wezmą udział najlepsi czescy winiarze, sommelierzy i kucharze. Smakosze wina będą mogli spróbować ponad 150 gatunków czeskich, morawskich i zagranicznych win. Nie zabraknie również wyśmienitej kuchni i dobrej muzyki.
Według tradycji ludowej św. Marcin przybywa w listopadzie na białym koniu. Oznacza to, że śnieg zaczyna padać nie tylko w górach, ale również na nizinach. Wraz z nim do Czech przybywa tradycyjna biesiada i młode wino. Obchody rozpoczyna symboliczny wjazd świętego Marcina wraz z orszakiem. Towarzyszą mu różne postacie, m.in. kuglarze, żołnierze i chłopki.
W Ceskim Krumlovie obchody dnia świętego Marcina trwają zwykle cały tydzień. Oprócz młodego wina, świętu towarzyszy również pieczenie gęsi. To tradycyjne danie oferuje wówczas każda dobra restauracja. Zwykle gęś podawana jest z knedlikiem i czerwoną duszoną kapustą, a także jesiennymi jabłkami. Legenda mówi, że gęsi przeszkadzały świętemu Marcinowi wygłaszać kazania, dlatego dziś odbywają karę i.... pieką się w brytfannach.
Tradycja świętomarcińska pochodzi z XVIII wieku. Wówczas to w dzień świętego Marcina właściciele winnic odwiedzali swoich winiarzy. Próbowali wówczas nowego wina i decydowali, czy podtrzymać współpracę na kolejny rok.