Pancerna pizza - można zjeść ją nawet po... trzech latach!
Amerykańscy naukowcy tym razem mogą poszczycić się kulinarnym wynalazkiem. Zaprojektowana przez nich pizza nie traci właściwości smakowych i odżywczych przez trzy lata.
To z pewnością dobra wiadomość dla żołnierzy wysłanych w pole z dala od kuchni polowej, obecnie skazanych na suchy prowiant - donosi portal Huff Post.
Pizza jest daniem, które źle się przechowuje w dłuższym czasie. Niezbędna wilgoć obecna w sosie pomidorowym, serze i cieście nie trzyma się długo i jest pożywką dla bakterii.
Wojskowy ośrodek badawczy Natick (Natick Soldier Research Development and Engineering Centre) w wyniku dwuletnich prac wprowadził nowy typ składnika konserwującego wilgotność powodującego, że ciasto zachowuje świeżość i nie rozkłada się.
Naukowcy zmienili także stężenie kwasoty w serze i cieście i wzmocnili opakowanie dodatkiem żelaza wchłaniającego powietrze. Mocną stroną długowiecznej pizzy jest także i to, że dobrze się przechowuje w wysokiej temperaturze do 26,6 stopni Celsjusza (80 stopni Fahrenheita).
Skutkiem jest to, że pizzę przygotowaną dziś będzie można zjeść ze smakiem w 2017 r.
Nowy typ pizzy nie jest jeszcze gotów do wprowadzenia do masowej produkcji, ale już teraz sugeruje się, że naukowcy nie poprzestaną na pizzy i spróbują swych sił na spaghetti.
Jilla Bates z ośrodka Natick twierdzi, że pizza smakuje tak, jak powinna smakować po wyjęciu z piekarnika, lub mikrofalówki. Jedyna różnica polega na tym, że nie jest gorąca, lecz ma temperaturę pokojową.