Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

Ojczyzna jednego z najpopularniejszych dań na świecie przez ostatnie dwa miesiące pogrążona była w rozpaczy. Podczas gdy w innych większych miastach Italii pizzerie mogły przyrządzać posiłki na wynos, w Neapolu i całym regionie Kampanii zamknięto wszystkie lokale gastronomiczne bez wyjątku. Od poniedziałku, 27 kwietnia, restrykcje te zostały jednak zniesione, a Włosi mieszkający u stóp Wezuwiusza znowu mogą zamawiać pizzę.

article cover
Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images

Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

Prezydent regionu Kampania, Vincenzo De Luca, wprowadził dwa miesiące temu rygorystyczne restrykcje dotyczące lokali gastronomicznych, zakazując nawet sprzedaży jedzenia na wynos.
Taktyka totalnego zamknięcia pomogła – w Kampanii zanotowano 4300 osób chorych na COVID-19, z czego połowa nie wymagała hospitalizacji.
Nadszedł jednak czas na poluzowanie limitów. Jako pierwsze otwarte zostały kawiarnie i restauracje, w tym ukochane przez Włochów pizzerie.
Na razie lokale mogą wydawać posiłki tylko na wynos i funkcjonować do godziny 22:00.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas