Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

article cover
Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images

Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

Prezydent regionu Kampania, Vincenzo De Luca, wprowadził dwa miesiące temu rygorystyczne restrykcje dotyczące lokali gastronomicznych, zakazując nawet sprzedaży jedzenia na wynos.
Prezydent regionu Kampania, Vincenzo De Luca, wprowadził dwa miesiące temu rygorystyczne restrykcje dotyczące lokali gastronomicznych, zakazując nawet sprzedaży jedzenia na wynos.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Taktyka totalnego zamknięcia pomogła – w Kampanii zanotowano 4300 osób chorych na COVID-19, z czego połowa nie wymagała hospitalizacji.
Taktyka totalnego zamknięcia pomogła – w Kampanii zanotowano 4300 osób chorych na COVID-19, z czego połowa nie wymagała hospitalizacji.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Nadszedł jednak czas na poluzowanie limitów. Jako pierwsze otwarte zostały kawiarnie i restauracje, w tym ukochane przez Włochów pizzerie.
Nadszedł jednak czas na poluzowanie limitów. Jako pierwsze otwarte zostały kawiarnie i restauracje, w tym ukochane przez Włochów pizzerie.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Na razie lokale mogą wydawać posiłki tylko na wynos i funkcjonować do godziny 22:00.
Na razie lokale mogą wydawać posiłki tylko na wynos i funkcjonować do godziny 22:00.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
- Z pozoru mała zmiana jest bardzo ważnym krokiem dla nas, dla miasta i całego regionu – mówi inny restaurator, Giovanni Pezzuto - Ponowne otwarcie restauracji to symbol nadziei.
- Z pozoru mała zmiana jest bardzo ważnym krokiem dla nas, dla miasta i całego regionu – mówi inny restaurator, Giovanni Pezzuto - Ponowne otwarcie restauracji to symbol nadziei.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
To i tak dużo – opowiada w wywiadzie dla Associated Press Vincenzo Capuano, właściciel jednej z neapolitańskich pizzerii. – Wszystkie składniki kupuję tutaj, w Neapolu, więc ponowne otwarcie lokali jest bardzo ważne dla naszej lokalnej gospodarki.
To i tak dużo – opowiada w wywiadzie dla Associated Press Vincenzo Capuano, właściciel jednej z neapolitańskich pizzerii. – Wszystkie składniki kupuję tutaj, w Neapolu, więc ponowne otwarcie lokali jest bardzo ważne dla naszej lokalnej gospodarki.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Wszyscy właściciele zostali także zobowiązani do przestrzegania surowych przepisów dotyczących higieny i odkażania miejsc, gdzie przygotowują posiłki.
Wszyscy właściciele zostali także zobowiązani do przestrzegania surowych przepisów dotyczących higieny i odkażania miejsc, gdzie przygotowują posiłki.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Decyzja była podyktowana słabą kondycją służby zdrowia na południu Italii, która zdaniem polityka nie udźwignęłaby ciężaru epidemii, jeśli ta uderzyłaby tak mocno jak w północnej części kraju.
Decyzja była podyktowana słabą kondycją służby zdrowia na południu Italii, która zdaniem polityka nie udźwignęłaby ciężaru epidemii, jeśli ta uderzyłaby tak mocno jak w północnej części kraju.Salvatore Laporta/KONTROLAB/LightRocket Getty Images
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?