Święta w Korei - kimchi i wołowina z grilla
Rodzinne spotkania, przyozdobione choinki - Korea również obchodzi święta Bożego Narodzenia. Tego dnia Koreańczycy chętnie wychodzą do restauracji, które serwują tradycyjne potrawy jak wołowina z grilla, kimchi, fermentowana kapusta z papryczką czy noodle, makaron z warzywami.
Nadejście świąt w Korei już w listopadzie zwiastują bogato przyozdobione ulice i witryny sklepowe. Choć tradycja celebrowania świąt jest w Korei czymś stosunkowo nowym, przyjęła się bardzo dobrze. W tym czasie w koreańskich domach również można dostrzec pięknie przyozdobione choinki, bliscy wręczają sobie prezenty i kolędują. W Korei 48 proc. mieszkańców to protestanci, 24 proc. - bezwyznaniowi i 18 proc. buddyści.
- "W Korei święta nie są tak wyjątkowe jak w innych zakątkach świata. Stosunkowo od niedawno celebrujemy ten czas, dlatego też nie trwają one u nas kilku dni. Zwykle są to spotkania w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny podczas uroczystych kolacji w restauracjach" - wyjaśnia Mika, mieszkanka Seulu. Oczywiście wręczamy sobie prezenty, kartki świąteczne. Mamy również choinki, które dekorujemy. Już w listopadzie w sklepach pojawiają sie świąteczne drzewka i ozdoby choinkowe" - dodaje Mika.
Tego dnia restauracje pękają w szwach, organizowane są również specjalne pokazy i uroczystości w miejskich parkach.
Na koreańskich stołach trudno dopatrzeć się potraw zarezerwowanych jedynie na święta, zwykle jest to wołowina z grilla, sałatki, ale nie brakuje również dań tradycyjnej kuchni koreańskiej - jak noodle, zupy i kimchi - składającego się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, głównie kapusty oraz papryczek chili.
Podobnie jak obchodzenie świąt, w Korei przyjęła się również tradycja fetowania Sylwestra. Warto wspomnieć, że w Korei tradycyjnie Nowy Rok obchodzi się pod koniec stycznia lub na początku lutego i nazywany jest on Nowym Rokiem Księżycowym. Jest to jedno z najważniejszych świąt dla Koreańczyków. Na kilka dni zatłoczone ulice Korei pustoszeją, bo Nowy Rok w Korei to czas podróż i odwiedzin swojej dawno niewidzianej rodziny.
- "W Korei obchodzimy Sylwestra, tej nocy również strzelają fajerwerki, pijemy lampkę szampana. Jednak dla nas nowy rok obchodzony jest tradycyjnie na przełomie stycznia i lutego, w zależności od tego jak wypada Nowy Rok Księżycowy. Jest to dla nas najważniejsze święto" - tłumaczy Mika.
I tu, w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia, Koreańczycy przygotowują potrawy, których nie może zabraknąć na noworocznym stole. Do tradycji należy spożycie zupy tteokguk.
_ "To zupa z dodatkiem małych ryżowych ciasteczek pokrojonych na cienkie plasterki" - wyjaśnia Mika.
Koreańczycy wierzą, że ta zupa przynosi szczęście i pomyślność na nadchodzący rok. Na stole nie może zabraknąć również japchae - noodle przyrządzane na bazie makaronu robionego ze skrobi ze słodkich ziemniaków, smażone na oleju sezamowym z dodatkiem warzyw i wołowiny. Ta potrawa z kolei ma zapewnić długie życie - tak długie jak pozwijane wstążki makaronu.
Monika Dzwonnik