Tequila: 10 rzeczy które powinieneś o niej wiedzieć
To mocny alkohol, który ma złą reputację. W dodatku wiele osób zupełnie nie ma pojęcia, jak prawidłowo go pić. Tequila - jeśli dotąd nie miałeś z nią styczności, mamy dla ciebie kilka faktów, które powinieneś znać, zanim odkręcisz pierwszą butelkę.
Tequila jak szampan
Podobnie jak oryginalny szampan wywodzi się z Szampanii, tak prawdziwa tequila pochodzi wyłącznie z Meksyku. Produkuje się ją z niebieskiej agawy, głównie w stanie Jalisco leżącym na zachodnim wybrzeżu kraju. W zależności od rodzaju, zawiera od 40 do 55 procent alkoholu.
Możesz jej zaufać
Produkcja tequili nadzorowana jest przez rząd Meksyku i towarzyszą jej ścisłe wytyczne zawarte w "Norma Oficial Mexicana". Dzięki temu właściwie eliminuje się problem trunku złej jakości. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że nie pijesz byle czego, sprawdź, czy na butelce znajdują się oznaczenia "100% agave" oraz "Hecho en Mexico".
Tak tego nie rób!
Gdyby wiedzę o tequili czerpać wyłącznie z amerykańskich filmów, możnaby pomyśleć, że mamy do czynienia z podłym odpowiednikiem naszego bimbru. Jednak picie tequili na tak zwany "hejnał" w połączeniu z solą i limonką to podstawowy błąd, z którego Meksykanie - twórcy tego szlachetnego trunku tylko się śmieją lub po prostu z politowaniem kręcą głową myśląc "Ale głupi ci Amerykanie"...
Delektuj się
Tequilę pić należy powoli, małymi łyczkami, stopniowo odkrywając jej smak i aromat. Można nalać ją do wąskiego, wysokiego kieliszka, bądź szklanki od whisky, żeby wymieszać jak wino i uwolnić drzemiące w niej zapachy.
Dojrzewa na plantacji, nie w beczce
Tequila to nie wino, które leżakuje gdzieś w ciemnej piwniczce nabierając wartości. Tutaj proces "starzenia" wygląda nieco inaczej. Sekretem dobrego trunku jest wiek agawy, z której wyrabia się tequilę. Optymalny wiek rośliny w momencie jej ścięcia to 8-12 lat. Tylko jeden gatunek tequili rozlewa się do beczek po burbonie, jednak leżakowanie nie może trwać dłużej, niż cztery lata.
Tequila ma braci
Ich imiona to mezcal i raicilla. Tequila technicznie rzecz biorąc jest mezcalem, ale mezcal nie jest już tequilą. Różnica polega na tym, że pierwszy z tych trunków produkuje się z błękitnej agawy, drugi zaś z pozostałych odmian tej rośliny. Raicilla z kolei długo była wytwarzana nielegalnie, chałupniczymi metodami przy użyciu łodyg agawy amerykańskiej. Dopiero od niedawna sprzedaje się ją w sklepach, jako alternatywę dla tequili.
Najdroższa na świecie
W 2006 roku litrowa butelka z limitowanej edycji tequili została sprzedana w miejscowości Tequila za 225 tysięcy dolarów. Butelka, w której znajdował się szlachetny trunek wykonana była z platyny i złota. Nabywca, firma Tequila Ley.925 otrzymała certyfikat z Księgi Rekordów Guinessa potwierdzający, że była to rekordowa suma zapłacona kiedykolwiek za butelkę wódki.
Można zamieszać
Tequila to bohaterka wielu znanych na całym świecie drinków i koktajli. Najpopularniejszym z nich jest chyba Margarita (tequila z sokiem z limonki, likierem Cointreau oraz solą). Na pewno słyszeliście też o Tequila Sunrise (tequila, sok pomarańczowy i grenadyna). Inne warte spróbowania drinki z gościnnym udziałem tequili to na przykład El Diablo, Paloma, Tequini czy też specjalna odmiana Krwawej Mary, w której wódkę zamienia się na... zgadnijcie co?
Nie zalewają robaka
Powszechnie sądzi się, że w butelce tequili powinien znajdować się robak, zalany trunkiem. To jednak nieprawda. Larwy owadów dodaje się wyłącznie do wspomnianego już wcześniej mezcalu.
Kac
Starzy Meksykanie powiadają, że im więcej agawy w tequili, tym mniejszy będzie kac. Najlepiej więc spożywać wyłącznie tę najczystszą...