Zostań sommelierem na jeden dzień
Quinta da Lixa, portugalski producent zielonego wina, buduje hotel w sąsiedztwie swoich winnic. Jego goście będą mogli zapoznać się ze sztuką sommelierów nawet podczas jednodniowego pobytu w placówce.
Luksusowy obiekt hotelowy ruszy w marcu br. w miejscowości Felgueiras, w północnej Portugalii, gdzie znajduje się zakład produkcyjny oraz rozległe winnice firmy Quinta da Lixa. Aktualnie rozciągają się one na powierzchni 76 hektarów.
Jak poinformował Oscar Meireles, dyrektor generalny spółki Quinta da Lixa, nowy hotel będzie posiadał 32 apartamenty, spa, a także piwnicę z szerokim wyborem trunków, w której prowadzone będą kursy dla hotelowych gości z zakresu wiedzy o winie.
Budowany za około 4 mln euro obiekt nastawiony będzie głównie na turystów z państw skandynawskich, Rosji oraz Chin, szczególnie tych, którzy przybywają do tej części Portugalii w ramach wycieczek po rzece Douro.
- W krajach tych odnotowujemy widoczne zainteresowanie winem zielonym. Szczególnie atrakcyjnymi klientami są klienci z Państwa Środka. Choć do inauguracji naszego hotelu pozostało jeszcze trochę czasu, to już tygodniowy pobyt wraz z konferencją zaplanowała w nim chińska izba architektów - ujawnił Oscar Meireles.
Przedstawiciel spółki Quinta da Lixa wyjaśnił, że pomysł budowy hotelu i organizacji jednodniowych kursów sommelierów powstał na bazie rosnącego zainteresowania turystów enologią. Meireles oszacował, że tylko podczas minionego roku jego zakład odwiedziło blisko 3 tys. turystów w ramach zorganizowanych grup.
Wycieczki dla zagranicznych gości w celu zapoznania się z ofertą i produkcją zielonego wina promowane są nie tylko przez poszczególnych wytwórcow, ale także przez Komisję Producentów Wina z Regionu Zielonych Win (CVRVV).
- Sukcesywnie organizujemy wyjazdy w teren dla grup inwestorów, dziennikarzy, czy turystów, aby zapoznać ich z tym nadal mało znanym na świecie rodzajem wina. Dzięki bezpośredniemu kontaktowi z jego producentami łatwiej nam pokazać jak duży potencjał tkwi w tym coraz bardziej popularnym trunku - powiedział Manuel Pinheiro.
Zielone wino, zwane w języku portugalskim vinho verde, jest wyrabiane z młodych winogron, dzięki czemu zawdzięcza swoją nazwę. Trunek ten ma orzeźwiający smak, delikatną kwaskowatość i musującą formę. Zazwyczaj ma białą wersję, choć istnieje także czerwona i różowa.
Vinho verde wytwarzane jest wyłącznie w północnej Portugalii, głównie w regionie Minho. Do popularnych w tym iberyjskim kraju marek tego wina należą Gazela, Casal Garcia, Muralhas, a także Gatao.
W ostatnich latach największymi importerami zielonego wina były takie kraje jak Stany Zjednoczone, Francja, Brazylia, Kanada oraz Wielka Brytania.