Nie wieprzowina, nie drób. Oto japoński rosół… ze świerszczy

article cover
BEHROUZ MEHRI / AFPEast News

Nie wieprzowina, nie drób. Oto japoński rosół… ze świerszczy

- Chciałem wprowadzić insekty do tradycyjnej kuchni – opowiada pomysłodawca osobliwego przysmaku w rozmowie z agencją AFP. – Uważam, że powinny być traktowane na równi ze zwierzętami i roślinami, jeśli chodzi o składniki potraw.
- Chciałem wprowadzić insekty do tradycyjnej kuchni – opowiada pomysłodawca osobliwego przysmaku w rozmowie z agencją AFP. – Uważam, że powinny być traktowane na równi ze zwierzętami i roślinami, jeśli chodzi o składniki potraw.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara stworzył autorski przepis, według którego podstawą tradycyjnej azjatyckiej zupy są smażone świerszcze. Zapach podobno nie różni się od tego, jaki poczuć można od „klasycznej” wersji…
Shinohara stworzył autorski przepis, według którego podstawą tradycyjnej azjatyckiej zupy są smażone świerszcze. Zapach podobno nie różni się od tego, jaki poczuć można od „klasycznej” wersji…BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Jak na razie uruchomił sprzedaż paczek ze swoim autorskim ramenem, które można przygotować w domu.
Jak na razie uruchomił sprzedaż paczek ze swoim autorskim ramenem, które można przygotować w domu.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
- 10 tys. świerszczy wystarcza na około 100 misek ramenu – opowiada restaurator w wywiadzie dla AFP. – W ofercie mamy także zupę z gąsienic.
- 10 tys. świerszczy wystarcza na około 100 misek ramenu – opowiada restaurator w wywiadzie dla AFP. – W ofercie mamy także zupę z gąsienic.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara od dziecka był fanem wszelkiego rodzaju robaków i owadów. Już jako dziecko interesował się tymi stworzeniami – obserwował je i kolekcjonował. W dość dziwnym toku jego fascynacja insektami wyewoluowała w zamiłowanie do jedzenia ich.
Shinohara od dziecka był fanem wszelkiego rodzaju robaków i owadów. Już jako dziecko interesował się tymi stworzeniami – obserwował je i kolekcjonował. W dość dziwnym toku jego fascynacja insektami wyewoluowała w zamiłowanie do jedzenia ich.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Japończyk chciał otworzyć swój lokal w Tokio kwietniu 2020, ale przez wybuch pandemii koronawirusa musiał zrewidować plany.
Japończyk chciał otworzyć swój lokal w Tokio kwietniu 2020, ale przez wybuch pandemii koronawirusa musiał zrewidować plany. BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Shinohara nie chce poprzestawać na ramenie. W planach ma rozpoczęcie produkcji… piwa i herbaty z owadów.
Shinohara nie chce poprzestawać na ramenie. W planach ma rozpoczęcie produkcji… piwa i herbaty z owadów.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
 …czego nie można powiedzieć o wyglądzie dania.
…czego nie można powiedzieć o wyglądzie dania.BEHROUZ MEHRI / AFPEast News
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?