Opisz swój wymarzony letni weekend i wygraj zestawy grillowe od Żubra!
Artykuł sponsorowany
Konkurs już się zakończył. Poznaliśmy wasze pomysły na wymarzony weekend, a najlepsze nagrodziliśmy zestawami grillowymi od Żubra. Sprawdź listę zwycięzców!
Grillowanie, spacery, lekkie prace w ogrodzie - to nasze ulubione zajęcia w ciepłe dni. Z przyjemnością dzielimy je z najbliższymi - rodziną, bliskimi przyjaciółmi i znajomymi. To główne wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Żubr.
Czas wolny jest też dla nas wyznacznikiem zmian na lepsze - kiedyś mieliśmy go mniej, ponieważ tydzień pracy w PRL wynosił sześć dni. Dziś nie tylko mamy więcej czasu, ale także bardziej go cenimy! Większą ilość wolnego czasu zawdzięczamy głównie technologii, która zastąpiła pracę człowieka i uwolniła nasz czas.
Na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych!
Jak wynika z badań marki Żubr, najchętniej czas po godzinach pracy spędzamy z rodziną i przyjaciółmi. Czujemy się wtedy odprężeni, towarzyszy nam radość (64%), zadowolenie (63%) i wesołość (62%). Poczucie "ciężaru zdjętego z pleców" to naturalny stan zwłaszcza po całym tygodniu pracy. Wszyscy mamy w końcu prawo do próżnowania i błogiego leniuchowania - szczególnie tego zasłużonego!
Oglądanie telewizji i inne formy spędzania wolnego czasu w domu cieszą się wśród Polaków dużą popularnością. Chętnie wychodzimy na zewnątrz jeśli tylko sprzyja temu pogoda. Podczas letnich weekendów lubimy chodzić na spacery lub z przyjemnością oddajemy się grillowaniu (patrz rys. 1.) w luźnej, nieskrępowanej atmosferze. Niektórzy wybierają nieco bardziej aktywne formy, jak np. praca w przydomowym ogrodzie czy na działce.
Zdecydowana większość z nas (70%) przedkłada rodzinę nad karierę. Jak się okazuje, największą przyjemność czerpiemy ze spędzania z czasu właśnie w gronie osób najbliższych.
Grill, leżak, piwo!
To najczęściej wymieniane rekwizyty, gdy myślimy o czasie wolnym. Grillowanie to dla Polaków jedna z największych zdobyczy cywilizacyjnych minionego dwudziestolecia! Jeśli tylko pogoda pozwoli, jest to jedna z naszych ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Stanowi nie tylko pretekst do wyjścia z domu, ale też doskonałą okazję do odpoczynku w wąskim gronie rodziny i przyjaciół.
Przygotowaniu grilla towarzyszy najczęściej niepisany podział ról. Mężczyźni zajmują się rozpaleniem grilla i przyrządzaniem na nim potraw, kobiety zaś przygotowaniem sałatek i napojów, pokrojeniem dodatków.
Piwo - bez niego nie ma grilla
W zgodnej opinii uważamy piwo i grilla za nierozłączną parę. Na grillu piję piwo, jak każdy Polak! - podkreśla jeden z badanych. Piwo jako dodatek do grilla wybiera 2/3 z nas i zdecydowanie częściej przy tej okazji sięgamy po złocisty napój, niż po mocniejsze alkohole.
W szczycie sezonu spotkania grillowe stanowią nawet 6-8% okazji picia piwa, w gorących miesiącach nawet co ósme piwo jest wypite przy grillu (12%). Dane te nie dziwią, gdyż jak powszechnie wiadomo, zimne piwo doskonale gasi pragnienie i komponuje się z grillowaną karkówką czy kiełbaską.
- Piwo z kilku względów idealnie nadaje się na grillowanie w wiosenne i letnie dni. Mamy tu zarówno aspekt społeczny, czyli spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, jak i czysto kulinarny - a więc dopasowanie piwa do smaku grillowanych potraw - zapewnia Maciej Chołdrych, sensoryk, jeden z najlepszych znawców piwa w Polsce. - Słodowość piwa, chmielowy zapach i goryczka to cechy, które pasują zarówno do mięs, jak i warzyw, czyli do tego, co najczęściej grillujemy. Poza tym chmielowa goryczka znakomicie pobudza apetyt i oczyszcza nasze kubki smakowe, pozwalając dłużej i lepiej cieszyć się smakiem potraw. Jedno jest pewne - grill bez piwa obejść się nie może.
Najczęściej wybieraną marką piwa na grilla ubiegłego lata był Żubr1. Piwo, warzone głównie na skraju Puszczy Białowieskiej, jest pełne spokoju i harmonii, nieodłącznie kojarzy się z naturą. Dzięki temu idealnie pasuje na grilla - jako nagroda po ciężkim tygodniu pracy.
Postawmy na małe przyjemności
Lato dopiero się zaczyna, co oznacza, że przed nami ciepłe wieczory po pracy, słoneczne weekendy i wakacyjne wyjazdy, które z pewnością stworzą wiele okazji do grillowania - w towarzystwie rodziny i przyjaciół, właśnie tak, jak lubimy najbardziej. Cieszmy się chwilami beztroski, bo właśnie tak smakuje lato i prawdziwy odpoczynek.
Nagrody
Nagrodami w konkursie są:
- za pierwsze miejsce: grill marki Compact Kettle Weber wraz z zestawem do grillowania od Żubra (koc, cooler na piwo, 3 fartuchy grillowe)
- za pozostałe miejsca: zestaw do grillowania marki Berghoff 33 Cz. wraz z zestawem do grillowania od Żubra (koc, cooler na piwo, 3 fartuchy grillowe)
LISTA NAGRODZONYCH
Nagroda główna:
Remigiusz Józefowicz, Goleniów
Nagrody pocieszenia:
Wojciech Konieczny, Koszalin
Łukasz Zimka, Katowice
Aleksandra Piątkowiak, Poznań
Tadeusz Jaśkowski, Nowy Sącz
Grzegorz Kupis, Chruszczobród
1 Źródło: dane ATP okazje konsumpcji napojów i alkoholi Millward Brown SMG/KRC, lipiec-sierpień 2011
Artykuł sponsorowany