Opisz swój wymarzony letni weekend i wygraj zestawy grillowe od Żubra!

Artykuł sponsorowany

Konkurs już się zakończył. Poznaliśmy wasze pomysły na wymarzony weekend, a najlepsze nagrodziliśmy zestawami grillowymi od Żubra. Sprawdź listę zwycięzców!

Grilluj i wygrywaj!
Grilluj i wygrywaj!materiały prasowe

Grillowanie, spacery, lekkie prace w ogrodzie - to nasze ulubione zajęcia w ciepłe dni. Z przyjemnością dzielimy je z najbliższymi - rodziną, bliskimi przyjaciółmi i znajomymi. To główne wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie marki Żubr. 

Czas wolny jest też dla nas wyznacznikiem zmian na lepsze - kiedyś mieliśmy go mniej, ponieważ tydzień pracy w PRL wynosił sześć dni. Dziś nie tylko mamy więcej czasu, ale także bardziej go cenimy! Większą ilość wolnego czasu zawdzięczamy głównie technologii, która zastąpiła pracę człowieka i uwolniła nasz czas.

Na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych!

Jak wynika z badań marki Żubr, najchętniej czas po godzinach pracy spędzamy z  rodziną i przyjaciółmi. Czujemy się wtedy odprężeni, towarzyszy nam radość (64%), zadowolenie (63%) i wesołość (62%). Poczucie "ciężaru zdjętego z pleców" to naturalny stan zwłaszcza po całym tygodniu pracy. Wszyscy mamy w końcu  prawo do próżnowania i błogiego leniuchowania - szczególnie tego zasłużonego!

Oglądanie telewizji i inne formy spędzania wolnego czasu w domu cieszą się wśród Polaków dużą popularnością. Chętnie wychodzimy na zewnątrz jeśli tylko sprzyja temu pogoda. Podczas letnich weekendów lubimy chodzić na spacery lub z przyjemnością oddajemy się grillowaniu (patrz rys. 1.) w luźnej, nieskrępowanej atmosferze. Niektórzy wybierają nieco bardziej aktywne formy, jak np. praca w przydomowym ogrodzie czy na działce.

Zdecydowana większość z nas (70%) przedkłada rodzinę nad karierę. Jak się okazuje, największą przyjemność czerpiemy ze spędzania z czasu właśnie w gronie osób najbliższych.

Obraz spędzania czasu w długi weekend. Żubrmateriały promocyjne

Grill, leżak, piwo!

To najczęściej wymieniane rekwizyty, gdy myślimy o czasie wolnym. Grillowanie to dla Polaków jedna z największych zdobyczy cywilizacyjnych minionego dwudziestolecia! Jeśli tylko pogoda pozwoli, jest to jedna z naszych ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu. Stanowi nie tylko pretekst do wyjścia z domu, ale też doskonałą okazję do odpoczynku w wąskim gronie rodziny i przyjaciół.

Przygotowaniu grilla towarzyszy najczęściej niepisany podział ról. Mężczyźni zajmują się rozpaleniem grilla i przyrządzaniem na nim potraw, kobiety zaś przygotowaniem sałatek i napojów, pokrojeniem dodatków.

Piwo - bez niego nie ma grilla

W zgodnej opinii uważamy piwo i grilla za nierozłączną parę. Na grillu piję piwo, jak każdy Polak! - podkreśla jeden z badanych.  Piwo jako dodatek do grilla wybiera 2/3 z nas i zdecydowanie częściej przy tej okazji sięgamy po złocisty napój, niż po mocniejsze alkohole.

W szczycie sezonu spotkania grillowe stanowią nawet 6-8% okazji picia piwa, w gorących miesiącach nawet co ósme piwo jest wypite przy grillu (12%). Dane te nie dziwią, gdyż jak powszechnie wiadomo, zimne piwo doskonale gasi pragnienie i komponuje się z grillowaną karkówką czy kiełbaską.

- Piwo z kilku względów idealnie nadaje się na grillowanie w wiosenne i letnie dni. Mamy tu zarówno aspekt społeczny, czyli spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, jak i czysto kulinarny - a więc dopasowanie piwa do smaku grillowanych potraw - zapewnia Maciej Chołdrych, sensoryk, jeden z najlepszych znawców piwa w Polsce. - Słodowość piwa, chmielowy zapach i goryczka to cechy, które pasują zarówno do mięs, jak i warzyw, czyli do tego, co najczęściej grillujemy. Poza tym chmielowa goryczka znakomicie pobudza apetyt i oczyszcza nasze kubki smakowe, pozwalając dłużej i lepiej cieszyć się smakiem potraw. Jedno jest pewne - grill bez piwa obejść się nie może.

Najczęściej wybieraną marką piwa na grilla ubiegłego lata był Żubr1. Piwo, warzone głównie na skraju Puszczy Białowieskiej, jest pełne spokoju i harmonii, nieodłącznie kojarzy się z naturą. Dzięki temu idealnie pasuje na grilla - jako nagroda po ciężkim tygodniu pracy.

Najpopularniejsze napoje spożywane podczas grillowaniaŻubrmateriały promocyjne

Postawmy na małe przyjemności

Lato dopiero się zaczyna, co oznacza, że przed nami ciepłe wieczory po pracy,  słoneczne weekendy i wakacyjne wyjazdy, które z pewnością stworzą wiele okazji do grillowania - w towarzystwie rodziny i przyjaciół, właśnie tak, jak lubimy najbardziej. Cieszmy się chwilami beztroski, bo właśnie tak smakuje lato i prawdziwy odpoczynek.

Nagrody

Nagrodami w konkursie są:

Nagrody konkursoweŻubrmateriały promocyjne

- za pierwsze miejsce: grill marki Compact Kettle Weber wraz z zestawem do grillowania od Żubra (koc, cooler na piwo, 3 fartuchy grillowe)

- za pozostałe miejsca: zestaw do grillowania marki Berghoff 33 Cz. wraz z zestawem do grillowania od Żubra (koc, cooler na piwo, 3 fartuchy grillowe)

LISTA NAGRODZONYCH

Nagroda główna:

Remigiusz Józefowicz, Goleniów

Nagrody pocieszenia:

Wojciech Konieczny, Koszalin

Łukasz Zimka,  Katowice

Aleksandra Piątkowiak, Poznań

Tadeusz Jaśkowski, Nowy Sącz

Grzegorz Kupis, Chruszczobród

W ciąży nie piję alkoholumateriały promocyjne

1 Źródło: dane ATP okazje konsumpcji napojów i alkoholi Millward Brown SMG/KRC, lipiec-sierpień 2011

Artykuł sponsorowany

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas