Ugotuj to sam: Sałatka z wątróbką drobiową
Wątróbka - choć to jedno z podstawowych dań, potrafi być prawdziwym kulinarnym rarytasem. Odpowiednio przyprawiona i przyrządzona to pyszny i przede wszystkim zdrowy smakołyk.
Wątróbka zawiera mnóstwo żelaza oraz witaminę PP, A, oraz B9. Przekonaj się o tym i spróbuj delikatnej sałatki z wątróbką według przepisu szefa kuchni restauracji Punta Prima.
Składniki:
-mix sałat wedle upodobań(masłowa, lodowa, lollo biondo, lollo rosso, sałata rzymska)
-ogórek zielony
-rzodkiewka
-wątróbka drobiowa
-pomidorki koktajlowe do dekoracji
Sos winegret:
-dwie łyżki oliwy z oliwek
-łyżka musztardy
-łyżka soku z cytryny
-świeżo zmielony pieprz
-odrobina morskiej soli
Przygotowanie:
Umytą sałatę rozkładamy na półmisku. Polewamy ją łyżką sosu winegret. Ozdabiamy ją pokrojonymi kawałkami ogórków, rzodkiewek i pomidorów. Umytą i osuszoną wątróbkę obsmażamy na odrobinie oleju. Nakłuwamy ją, by była miękka. Solimy i pieprzymy ją dopiero pod koniec smażenia - dzięki temu będzie soczysta i krucha. Lekko przestudzoną wątróbkę wykładamy na gotową sałatę. Polewamy resztą sosu winegret.
Przepis publikujemy dzięki uprzejmości restauracji Punta Prima.