Naukowcy wyhodowali rośliny na pustyni
Sahara Forest Project (SFP) to niezwykły eksperyment, który zakładał stworzenie hodowli warzyw na... pustyni. Twórcy ogłosili, że SFP zakończył się pełnym sukcesem.
Kompleks zbudowany w ramach SFP był w stanie wyprodukować rocznie 75 kg trzech różnych warzyw na każdy metr kwadratowy uprawy. Produkcję rolną o takiej wydajności można obserwować w Europie. Podczas eksperymentalnych upraw wykorzystywano głównie wodę morską oraz światło słoneczne, czyli nie stosowano żadnych dodatkowych stymulantów i innych czarów.
Centralnym punktem SFP była specjalna szklarnia, w której jednym końcu woda morska była przepuszczana przez kurtynę, co zapewniało stałą wilgotność powietrza. Po drugiej stronie kompleksu znajdowały się specjalne rury z krążącą zimną wodą morską. Skraplające się wilgotne powietrze dostarczało roślinom świeżej wody. W szklarni była utrzymywana temperatura, która umożliwia uprawę warzyw nawet podczas najbardziej upalnego okresu.
SFP to niewielki jak na uprawę warzyw kompleks zajmujący powierzchnię jedynie 1 ha. Na uprawę roślin przeznaczono 600 metrów kwadratowych. Na podstawie przeprowadzonych eksperymentów naukowcy wyliczyli, że farma o powierzchni 60 ha, w której byłyby uprawiane 4 rośliny, pozwoliłaby na zaspokojenie potrzeb Kataru na ogórki, pomidory, bakłażany i paprykę. Obecnie rośliny te są importowane.