Przenośniki spiralne – solidna wydajność pod indywidualne potrzeby i wymagania produkcyjne
Producenci oraz przetwórcy artykułów spożywczych nieustannie poszukują nowych, efektywnych i trwałych rozwiązań w zakresie szybszego, prostszego i maksymalnie bezobsługowego systemu produkcyjnego, a także innowacyjnego podejścia do rozwoju stosowanych metod technologicznych. Jednym z kluczowych celów tych poszukiwań jest niezmiennie skuteczny transport wewnętrzny. Czołowi światowi wytwórcy żywności realizują go obecnie głównie poprzez zaawansowane technicznie przenośniki spiralne.
Materiały promocyjne partnera
Spersonalizowana wytrzymałość i wydajność
Przenośniki spiralne to rozwiązania chętnie stosowane w przemyśle spożywczym przede wszystkim ze względu na wiele istotnych zalet, jakimi dysponują tego typu urządzenia, które nie tylko znacząco przyczyniają się do osiągania przez zakłady produkcyjne oczekiwanej wydajności oraz jakości wyrobu końcowego, ale również wpływają na dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa.
Przenośniki spiralne projektowane na indywidualne zamówienie klienta to w pełni zautomatyzowane urządzenia, niwelujące potrzebę ingerencji człowieka w ich działanie do niezbędnego minimum. Przenośniki spiralne są niezwykle trwałe i niezawodne pomimo nieustannej pracy i wysokiej eksploatacji produkcyjnej. Jednak jedną z fundamentalnych zalet przenośników spiralnych jest możliwość ich budowania według indywidualnych i w pełni spersonalizowanych projektów. Co ważne, koszt takiej operacji jest bardzo konkurencyjny, a sama inwestycja bardzo szybko się zwraca.
Przenośnik spiralny na halę produkcyjną to rozwiązanie, dzięki któremu praca staje się znacznie łatwiejsza i szybsza, natomiast sama produkcja jest jakościowo lepsza, tańsza oraz efektywniejsza. Zdecydowanie poprawia on relokację produktów, przyspieszając w ten sposób cały przebieg procesu produkcyjnego.
Przenośniki spiralne na zamówienie pod konkretny proces produkcyjny
Przenośnik spiralny, w zależności od potrzeb i konkretnego projektu, to najczęściej urządzenia o kompaktowej budowie, gdzie na małej powierzchni pracuje bardzo długa taśma transportująca produkty, posiadająca atest spożywczy. Podstawowym zadaniem przenośników jest przede wszystkim gromadzenie (buforowanie) produktów. Mogą one być zarówno integralną częścią linii produkcyjnej, jak i stanowić jej obejście, a także funkcjonować jako rozwiązanie łączące odrębne linie produkcyjne, pracujące z różnymi prędkościami.
Przenośniki spiralne wykorzystywane w przemyśle spożywczym biorą najczęściej udział w procesach produkcyjnych w zakresie dojrzewania, schładzania, odparowywania, suszenia, podgrzewania, zamrażania czy też magazynowania produktów gotowych, świeżych, półproduktów lub surowców przetworzonych.
Przenośnik spiralny na halę produkcyjną umożliwia transportowanie produktów w górę oraz w dół, któremu najczęściej towarzyszy określony proces produkcyjny. Transport na danym dystansie oraz stosunkowo niewielka prędkość liniowa urządzenia sprawiają, że czas pokonania pełnej odległości surowca jest wydłużony, dzięki czemu możliwe jest przeprowadzanie względem niego jednego z procesów produkcyjnych (np. zamrażanie, schładzanie, podgrzewanie, odparowywanie, dojrzewanie itd.). Przenośniki spiralne na zamówienie mogą posiadać od kilku do kilkunastu poziomów w zależności od produktu oraz długości trwania danego procesu produkcyjnego.