Bób z duszoną cukinią, oliwkami i pomidorami malinowymi
To bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu danie.
Postaraj się o malinówki, których smak jest zdecydowanie głębszy niż zwykłych pomidorów; dzięki nim sos jest po prostu znacznie lepszy. Możesz też użyć zwykłych pomidorów lub nawet pomidorków koktajlowych, jednak w tym drugim przypadku miej na uwadze, że sosu na patelni będzie znacznie mniej.
Podany czas gotowania dotyczy młodego bobu. Jeśli dysponujesz starszym i większym, być może trzeba będzie blanszować go dłużej - dlatego, zanim go odcedzisz, sprawdź, czy skórka dobrze odchodzi i czy bób jest wystarczająco miękki.
Składniki na 2-4 porcje
- 0,5 kg świeżego bobu - 2 małe młode cukinie (lub jedna większa) - 10 (ok. 0,5 kg) małych pomidorów malinowych (możesz użyć większych malinówek albo pomidorków koktajlowych) - ok. 150 g czarnych lub zielonych oliwek z pestkami - 4-5 filecików anchois (opcjonalnie) - 1 łyżeczka mielonej papryki - 1 łyżeczka ostrego pimentonu (wędzona papryka) - sól - pieprz - trochę natki koperku lub fenkułu - olej do smażenia
1. Blanszuj bób we wrzątku przez 2 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i pokrój w plastry. Jeśli używasz większej cukinii, możesz usunąć gniazdo nasienne. Pomidory pokrój na kawałki.
3. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj anchois. Podsmaż przez chwilę, aż anchois zacznie się rozpuszczać.
4. Dodaj pomidory i cukinie. Dopraw solą (jeśli potrzebujesz), pieprzem i dwoma rodzajami papryki.
5. Duś, mieszając, a kiedy pomidory zaczną się rozpadać i zacznie tworzyć się sos, dodaj na patelnię oliwki.
6. Duś całość kilka minut, aż większość pomidorów całkiem się rozpadnie, a cukinia zmięknie. Dodaj bób i duś jeszcze przez minutę.
7. Zdejmij rondel z ognia, spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj i podawaj.
Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września.