Crazy Chef Cooking: Jak zrobić comber jagnięcy
Witam was w kolejnym odcinku. Na nasze dzisiejsze spotkanie zaplanowałem wykonanie dania z jagnięciny. Mam nadzieję, że temat nie przerazi czytelników i podejmiecie ze mną to kulinarne wyzwanie. Poprzeczkę stawiam nieco wyżej niż w poprzednich epizodach z mojej kulinarnej serii.
Jeśli uważnie przyjrzycie się moim wskazówkom, gwarantuje że ta lekcja przyda się na wiele okazji. Przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla koneserów tego rodzaju mięsa, jak i dla laików tematu. W odcinku pokażę także jak skomponować idealne dodatki do combra jagnięcego. Gotowi?
Jeśli jesteś na tak, skomponuj listę zakupów. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty. Uważnie obejrzyj instrukcję krok po kroku. Włóż w gotowanie całe serce a efekty przerosną oczekiwania. Na koniec efektownie zaserwuj danie i ciesz się smakiem w gronie najbliższych.
Mi właśnie w ten sposób smakuje najlepiej!
Składniki (dla dwóch osób)
- Comber, 8 kostek
- Ziemniak , 2szt
- Cebula, 0,5szt
- Czosnek, 3 ząbki
- Rozmaryn, gałązka
- Szpinak, garść
- Masło, 2 łyżki
- Sól, szczypta
- Pieprz, szczypta
- Pomidor cherry, 8szt
- Gruszka, 0,5szt
- Ocet balsamiczny, łyżka
- Jałowiec , 10 ziaren
- Pietruszka, garść
- Syrop jabłkowy, 2 łyżki
Przygotowanie:
Aby wszystko poszło sprawnie i szybko zaczynamy od wstawienia ziemniaków na puree.Kartofle ze skórą lądują w wodzie z paloną cebulą, solą, liściem laurowym i koperkiem (gotuj do miękkości).
W międzyczasie opracuj mięso tzn: ściągnij błonę. Odkrojone elementy pokrój na mniejsze części i odłóż do późniejszego obsmażenia. Rozmaryn, sól, czosnek, jałowiec i pieprz posiekaj - uzyskaną mieszanką z dodatkiem oleju obtocz comber. Gdy skończysz, rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż na niej odcięte wcześniej skrawki mięsa, gdy się zeszklą połóż comber i zarumień go z każdej ze stron.
Na koniec, na jagnięcinie połóż 2 łyżki masła i wstaw do pieca o temperaturze 200 stopni na 15 minut . W międzyczasie na koleją patelnię wlej olej, dodaj czosnek z rozmarynem, resztką soli, ułóż pomidorki cherry i polej je octem balsamicznym. Składnikiem który idealnie dopełni całość będzie gruszka, obierz i pokrój ją w ósemki. Sięgnij po kolejną patelnię, podlej syropem jabłkowym i umieść na niej owoc.
Tak przygotowane pomidory i gruszkę wstaw do piekarnika i zapiecz jak w filmiku instruktażowym. Na tym etapie, gotowe już ziemniaki opal palnikiem a następnie przeciśnij przez praskę. Aby uzyskać idealne puree dodaj rozpuszczone masło i przetrzyj przez sito. Z pieca wyjmij wszystkie patelnie. Tłuszcz spod mięsa odlej i zmieszaj w rondlu z syropem z pomidorów, na koniec dodaj zimne masło. Odparuj aby uzyskać esencję sosu.
Dziś proponuję nieformalne podanie na drewnie. Mięso, puree, pomidorki i gruszkę rozłóż na desce. Do smaku i dekoracji dodaj szpinak, całość polej sosem. Smacznego!
Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .
Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!