Crazy Chef Cooking: Jak zrobić comber jagnięcy

Witam was w kolejnym odcinku. Na nasze dzisiejsze spotkanie zaplanowałem wykonanie dania z jagnięciny. Mam nadzieję, że temat nie przerazi czytelników i podejmiecie ze mną to kulinarne wyzwanie. Poprzeczkę stawiam nieco wyżej niż w poprzednich epizodach z mojej kulinarnej serii.

Comber jagnięcy to nieco wyższa szkoła jazdy...
Comber jagnięcy to nieco wyższa szkoła jazdy...INTERIA.PL

Jeśli uważnie przyjrzycie się moim wskazówkom, gwarantuje że ta lekcja przyda się na wiele okazji. Przepis doskonale sprawdzi się zarówno dla koneserów tego rodzaju mięsa, jak i dla laików tematu. W odcinku pokażę także jak skomponować idealne dodatki do combra jagnięcego. Gotowi?

Jeśli jesteś na tak, skomponuj listę zakupów. Pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobre jakościowo produkty. Uważnie obejrzyj instrukcję krok po kroku. Włóż w gotowanie całe serce a efekty przerosną oczekiwania.  Na koniec efektownie zaserwuj danie i ciesz się smakiem w gronie najbliższych.

Mi właśnie w ten sposób smakuje najlepiej!

Składniki (dla dwóch osób)

- Comber, 8 kostek

- Ziemniak , 2szt

- Cebula, 0,5szt

- Czosnek, 3 ząbki

- Rozmaryn, gałązka

- Szpinak, garść

- Masło, 2 łyżki

- Sól, szczypta

- Pieprz, szczypta

- Pomidor cherry, 8szt

- Gruszka, 0,5szt

- Ocet balsamiczny, łyżka

- Jałowiec , 10 ziaren

- Pietruszka,  garść

- Syrop jabłkowy, 2 łyżki

Crazy Chef Cooking: Jak zrobić comber jagnięcy Interia.tv

Przygotowanie:

Aby wszystko poszło sprawnie i szybko zaczynamy od wstawienia ziemniaków na puree.Kartofle ze skórą lądują w wodzie z paloną cebulą, solą, liściem laurowym i koperkiem (gotuj do miękkości).

W międzyczasie opracuj mięso tzn:  ściągnij błonę. Odkrojone elementy pokrój na mniejsze części i odłóż do późniejszego obsmażenia. Rozmaryn, sól, czosnek, jałowiec i pieprz posiekaj - uzyskaną mieszanką z dodatkiem oleju obtocz comber. Gdy skończysz, rozgrzej patelnię z tłuszczem i podsmaż na niej odcięte wcześniej skrawki mięsa, gdy się zeszklą połóż comber i zarumień go z każdej ze stron.

Na koniec, na jagnięcinie połóż 2 łyżki masła i wstaw do pieca o temperaturze 200 stopni na  15 minut . W międzyczasie na koleją patelnię wlej olej, dodaj czosnek z rozmarynem, resztką soli, ułóż pomidorki cherry i polej je octem balsamicznym.  Składnikiem który idealnie dopełni całość będzie gruszka, obierz i pokrój ją w ósemki. Sięgnij po kolejną patelnię, podlej syropem jabłkowym i umieść na niej owoc.

Tak przygotowane pomidory i gruszkę wstaw do piekarnika i zapiecz jak w filmiku instruktażowym. Na tym etapie, gotowe już ziemniaki opal palnikiem a następnie przeciśnij przez praskę. Aby uzyskać idealne puree dodaj rozpuszczone masło i przetrzyj przez sito.  Z pieca wyjmij wszystkie patelnie. Tłuszcz spod mięsa odlej i zmieszaj w rondlu z syropem z pomidorów, na koniec dodaj zimne masło. Odparuj aby uzyskać esencję sosu.

Dziś proponuję nieformalne podanie na drewnie. Mięso, puree, pomidorki i gruszkę rozłóż na desce. Do smaku i dekoracji dodaj szpinak, całość polej sosem. Smacznego!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

Darek Kuźniak - Crazy Chef we własnej osobie
Darek Kuźniak - Crazy Chef we własnej osobieINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas