Crazy Chef Cooking: Pierogi z ananasa w kwadrans
Deser z afrodyzjaka: szybki i banalnie prosty. Klasyczne pierogi na słodko zastąpię dziś moją wariacją na temat. Mam nadzieję, że uda mi się zaskoczyć fanów dobrej kuchni, a mój dzisiejszy przepis - na stałe zagości w repertuarze waszych ulubionych deserów. Aby farsz i ananas stworzyły wyborny duet postaw na świeże i dobrej jakości produkty oraz zastosuj się do moich wskazówek zawartych w filmie.
Z pomysłu możesz skorzystać przez okrągły rok, produkty których potrzebujesz są powszechnie dostępne. Nie czekaj więc , wyrusz na polowanie i zaserwuj najbliższym wyborny deser!
"6 produktów i ostry nóż"
Nagłówek zdradza prawie wszystko, bo dziś prócz składników, totalnym niezbędnikiem będzie dobrej jakości ostrze kuchennego miecza! Jeżeli do tego wszystkiego dołożymy odrobinę cierpliwości przy krojeniu ananasa - zyskamy 100% satysfakcji i zachodzi duże prawdopodobieństwo, że dzisiejszy przepis nie będzie tylko na jeden raz!
No dobra: ananas, mascarpone, żółtka, listki mięty, cukier ii pieprz ... obecne! Zabieramy się już więc do działania - włącz sobie stoper na maksymalnie 15 minut!
P.S jeśli jesteś fanatykiem deserów, pomnóż podane niżej składniki co najmniej 2 razy. Zapewne nie pożałujesz, powiem więcej - będziesz mi wdzięczny za tę radę.
Składniki (dla dwóch osób)
- 1 żółtko
- pieprz kolorowy szczypta
- ananas świeży
- serek mascarpone 125g.
- cukier 2 łyżki
- listki mięty 6szt.
Przygotowanie:
Pierwszego pod nóż kładziemy ananasa - pozbawiamy go pióropusza, skóry oraz zdrewniałych elementów. Następnie ostrym nożem kroimy precyzyjne cienkie plastry. Zasada jest jedna: im cieńsze, tym lepsze (finalnie chodzi o efekt chrupkości oraz elastyczność ananasa).
Gdy pierwsze zadanie zostanie pomyślnie zrealizowane, zabieramy się za farsz. W tym celu zaopatrz się w miskę i coś do mieszania. Żółtka z cukrem połącz za pomocą ‘’rózgi’’ i utrzyj na jednolitą białą masę i dodaj mascarpone. Na koniec uzupełnij farsz młotkowanym pieprzem. Zamieszaj, skosztuj i wstaw do lodówki na 10min, aby masa delikatnie stwardniała.
Okej, jeśli mamy już wszystko zabieramy się do finalizacji. Na plastrach ananasa nakładamy farsz i "zlepiamy". Pierogi układamy na talerzu. Posypujemy cukrem oraz młotkowanym pieprzem (jeżeli posiadasz palnik - możesz delikatnie "opalić" pierogi z wierzchu). Do smaku oraz dekoracji użyj listków mięty.
Smacznego!
Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło!