Crazy Chef Cooking: Popcorn na słodko

Popcorn - uniwersalny, ponadczasowy, tani i prosty w "obsłudze". Chyba nie ma bardziej wdzięcznej i wydajnej przekąski na okazję różnego typu. Dzięki mojej dzisiejszej lekcji w wachlarzu przekąsek na kinderbale, mecze, czy wieczory filmowe umieścisz już nie tylko klasyczny popcorn, ale też ten na słodko!

Popcorn na słodko - ciekawa wariacja na temat tej przekąski
Popcorn na słodko - ciekawa wariacja na temat tej przekąski123RF/PICSEL

Dziś szybki przepis, przez 4 minuty pokażę wam, że nawet laik świetnie sobie z nim poradzi. Jeśli wrócicie pamięcią do odcinka pt. "Domowe chipsy", przypomnicie sobie jak zrobić rożka z papieru który świetnie sprawdzi się też w przypadku popcornu.

Popcorn to przekąska bez której wielu nie wyobraża sobie kina! Dlaczego by nie wprowadzić jej także na seanse domowe? Liczba składników potrzebnych do działania także nie wymaga dużych zakupów, musisz mieć tylko: ziarna kukurydzy, cukier, masło , olej i szczyptę soli.

Założę się, że 90 procent czytających posiada te składniki w swojej kuchni, zatem - do dzieła!

Składniki (dla dwóch osób)

- Kukurydza, 150-200g

- Cukier, 2 łyżki

- Masło, 1,5 łyżki

- Olej, 70ml

- Sól, szczypta

Crazy Chef Cooking. Odcinek 16. Słodki popcornInteria.tv

Przygotowanie:

Prosta przekąska na każdą kieszeń! Od czego zaczynamy? Przygotuj olej, ziarna kukurydzy, masło, cukier i ...... szczyptę soli.

Na gazie rozgrzej największy garnczek jak masz w domu.  Kolejno nalej oleju tak, aby zakryć dno (ok 70ml). Gdy olej będzie gorący wsyp ziarna kukurydzy i przykryj pokrywą.

Gdy popcorn będzie gotowy przesypujemy go do miski aby ostygł oraz posypujemy go delikatnie solą. Jeżeli lubisz tradycyjny popcorn w zasadzie misja została ukończona...

Jeśli jednak chcesz zaryzykować i wypróbować moją wersję na słodko, kolejny raz  sięgnij po duży garnek. Na jego dno wysyp 3 łyżki cukru - skarmelizuj, gdy się rozpuści dodaj masło. Na koniec przesyp do garnczka przygotowany wcześniej popcorn i energicznie wymieszaj. Aby skonsumować jak najszybciej wysyp na blat, ostudź ii smacznego! Jeżeli chcesz, aby twój popcorn był megasłodki podwój porcję cukru!

Do zobaczenia w kolejnym odcinku!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Smacznego!

Darek Kuźniak, kulinarny ekspert Interii
Darek Kuźniak, kulinarny ekspert InteriiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas