Cztery wegetariańskie przekąski na jesień

Kiedy idą zimowe mrozy, wszyscy chętnie porzucamy sałatki i przestawiamy na dietę nieco bardziej kaloryczną. To czas, kiedy trudne może być utrzymanie diety wegetariańskiej - z natury lżejszej i mniej tłustej niż jadłospis mięsny. Idziemy z pomocą waszej sylwetce i przedstawiamy Wam cztery proste pomysły, jak zaspokoić jesienny głód za pomocą wyłącznie jarskich składników.

Grillowany bakłażan idealnie skomponuje się z jogurtem i sezamem
Grillowany bakłażan idealnie skomponuje się z jogurtem i sezamem123RF/PICSEL

Bakłażan z jogurtem i sezamem

Oberżynę rzadko jada się z jogurtem, ale to błąd, który każdy wegetarianin powinien szybko naprawić. Lekko kwaskowaty jogurt doskonale komponuje się z subtelnym aromatem grillowanego bakłażana. Na wierzch odrobina świeżej cukinii pokrojonej w cieniutkie paski, kilka piórek czerwonej cebuli i podpieczone ziarna sezamu. Do takiego zestawu doskonale pasuje też pokrojone w ćwiartki awokado, hummus i odrobina fety, podane z kilkoma kromkami podpieczonego pieczywa.    

Kanapka z rukolą, pieczarkami, jajkiem i kozim serem     

To nie będzie zwykła wegetariańska niskokaloryczna kanapka. To prawdziwa kanapka turbo. Na spód połóż rukolę, a na niej umieść gruby plaster koziego sera, kilka plasterków grillowanych pieczarek i plastry jajka na twardo. Pyszne, zdrowe i kaloryczne, co w tym przypadku wyjątkowo jest zaletą.    

Zupa kalafiorowa z kminkiem     

Podstawą tej pysznej, jesiennej zupy jest purée z kalafiora. Kalafiora, wraz z cebulą, ziemniakami i kminkiem należy najpierw podsmażyć na oliwie w dużym garnku, a następnie dodać bulionu warzywnego i zagotować. Po zmiksowaniu, warto zagęścić całość jogurtem, a potem można już rozkoszować się bogatym smakiem sycącej, aromatycznej zupy.    

Mało co tak cieszy późną jesienią, jak pyszna zupa. Kalafiorowa to strzał w dziesiątkę!
Mało co tak cieszy późną jesienią, jak pyszna zupa. Kalafiorowa to strzał w dziesiątkę!123RF/PICSEL

Kanapka z tofu     

Pewnie nigdy takiej nie jedliście? Najwyższy czas spróbować! Warto przedtem zamarynować tofu w polewie z sosu sojowego, octu winnego, oleju sezamowego i czosnku. Po godzinie w lodówce, wystarczy je położyć na kromce pełnoziarnistego pieczywa i przykryć świeżymi warzywami oraz odrobiną majonezu. Pycha - sami zobaczycie!

Kanapka z tofu to nie najpopularniejsze danie na polskich stołach
Kanapka z tofu to nie najpopularniejsze danie na polskich stołach123RF/PICSEL

Ciekawostka

Czy wiesz, że ponad milion Polaków to wegetarianie?

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini, ponad milion dorosłych Polaków (3,2%) to wegetarianie. Wśród ankietowanych, którzy przyznają się do stosowania diety wegetariańskiej, dominują kobiety (8,9%). Dużą część wegetarian stanowią młodzi ludzie do 24 lat (9,8%) oraz osoby ze średnim wykształceniem (8,9%). Badanie pokazało, że istnieje spora grupa osób (3,7%), która dąży do bycia wegetarianami i przyznaje, że sporadycznie jada ryby i mięso. Około pół miliona Polaków (1,6%) stosuje dietę laktoowowegetariańską, czyli nie je mięsa i ryb, które zastępuje jajami, produktami mlecznymi, warzywami i owocami. Tyle samo procent osób stosuje dietę wegańską i spożywa jedynie produkty pochodzenia roślinnego.

Jesienna kuchnia jest nie tylko bardzo aromatyczna, ale też rozgrzewająca. Mamy nadzieję, że skosztujecie tych potraw, dzięki czemu wasze pochmurne, jesienne dni, staną się o wiele bardziej kolorowe i wypełnione zdrowiem.

Lion Fitness
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas