Dzięki kanapce stracisz wagę
Mistrz przekąsek Kubuś Puchatek miał jednak rację, serwując małe co nieco. Większość diet traktuje podjadanie między posiłkami za błąd. Zachęcam jednak, aby przekąski traktować jako coś wręcz przeciwnego - klucz do dietetycznego sukcesu. Zwłaszcza, że Polacy uwielbiają kanapki.
Na polskich stołach królują kanapki. Takie są wyniki badań przeprowadzonych przez Instytut Millward Brown - według danych 95 proc. Polaków ma zwyczaj spożywania ich raz dziennie.
Badania wskazują, że 82 proc. badanych je kanapki na śniadanie, 29 proc. osób - na drugie śniadanie, a 14 proc. - jako przekąskę między posiłkami.
Jak widać niezbyt wielu badanych decyduje się na zjedzenie kanapki, jako przekąski między posiłkami, a to jest bardzo dobre rozwiązanie, aby móc utrzymać szczupłą sylwetkę dłużej. A przede wszystkim, aby jeść zdrowo.
Sekret zdrowego podjadania tkwi w tym, by robić to we właściwym czasie: około 2 godziny przed kolejnym dużym posiłkiem. W ten sposób zaspokoisz głód w wystarczającym stopniu, aby nie poczuć ssania w żołądku, zanim siądziesz do porządnego obiadu lub kolacji.
Co jeść, aby wspomóc odchudzanie? Oto jedna z propozycji lekkiej przekąski:
Składniki:
1 pomidor malinowy
2 kromki chleba
pęczek świeżej bazylii
kilka orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
50 gramów startego parmezanu
100 ml oliwy
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bazylię, pokrojony czosnek i podprażane orzechy wrzucamy do blendera. Miksujemy dolewając stopniowo oliwę i przyprawy. Dodajemy ser, sok z cytryny i resztę oliwy. Następnie nakładamy na chleb, układamy pomidora i gotowe.
INTERIA/materiały prasowe sieci Biedronka