Elektryczna łyżka dostała antynobla. Wchodzi do sprzedaży

Antynobel nie jest przeszkodą w dalszym rozwijaniu swoich badań, ale doskonałym narzędziem marketingowym. Najlepszym na to dowodem jest japońska firma, której elektryczna łyżka mająca wspomagać zdrowe nawyki żywieniowe wchodzi niedługo na rynek.

Antynobel nie jest przeszkodą w dalszym rozwijaniu swoich badań, ale doskonałym narzędziem marketingowym. Najlepszym na to dowodem jest japońska firma, której elektryczna łyżka mająca wspomagać zdrowe nawyki żywieniowe wchodzi niedługo na rynek.
Elektryczna łyżka ma zrewolucjonizować zdrowe odżywianie /Kirin Holdings /materiały prasowe

Japońska firma Kirin Holdings, znana przede wszystkim z produkcji napojów, wprowadza na rynek innowacyjny produkt - elektryczną łyżkę. Zdaniem naukowców, łyżka ta może pomóc w prowadzeniu zdrowszego trybu życia, wzmacniając odczuwanie słonego smaku bez konieczności dodawania zwiększonej ilości soli do jedzenia.

Technologia ta zdobyła w zeszłym roku Ig Nobla, nagrodę przyznawaną za niecodzienne i zabawne badania naukowe, które w założeniu nie powinny być powtarzane. Teraz jednak wchodzi ona na rynek komercyjny i ma na nim całkiem poważne plany czym pragnie zawstydzić komitet Ig Nobla.

Reklama

Łyżka trafi wkrótce do sprzedaży i ma zdobyć miliony użytkowników na całym świecie

Sprzedaż elektrycznej łyżki rozpocznie się w tym miesiącu. Początkowo będzie dostępna jedynie online w limitowanej liczbie 200 sztuk za cenę 19 800 jenów, czyli około 500 złotych. W czerwcu łyżka trafi również do wybranych sklepów stacjonarnych w Japonii. Mimo początkowo niewielkiej dostępności produktu Kirin ma ambitne plany i liczy na milion użytkowników na całym świecie w ciągu najbliższych pięciu lat. Sprzedaż poza Japonią ma ruszyć w 2025 roku.

Japońska elektryczna łyżka wykorzystuje zaskakującą technologię

Łyżka została wykonana z tworzywa sztucznego i metalu. Powstała we współpracy z profesorem Uniwersytetu Meiji, Homei Miyashitą, który wcześniej badał podobne efekty w prototypowych elektrycznych pałeczkach. Sekret działania łyżki tkwi w bardzo słabym polu elektrycznym generowanym przez łyżkę. Siła jego oddziaływania kumuluje jony sodu na języku, wzmacnia tym samym odczuwanie słonego smaku jedzenia. Jednocześnie łyżka jest całkowicie bezpieczna dla konsumenta i nie razi prądem.

Firma Kirin, odchodzi od swojego tradycyjnego biznesu browarniczego w kierunku rynku zdrowotnego. Ta innowacyjna łyżka jest dla nich wielką szansą, gdyż stworzenie takiego produktu akurat w Japonii ma sporo sensu. W Kraju Kwitnącej Wiśni średnie spożycie soli przez osobę dorosłą wynosi aż 10 gramów dziennie, czyli dwa razy więcej niż maksymalna ilość zalecana przez Światową Organizację Zdrowia. Wzrost popularności tego rozwiązania może znacząco wpłynąć na zdrowie Japończyków i jeszcze bardziej wydłużyć przewidywaną długość życia tego długowiecznego narodu.

Elektryczna łyżka zaprojektowana przez firmę Kirin waży zaledwie 60 gramów, a jej zasilanie zapewnia pojedynczy akumulator litowo-jonowy. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: łyżka | Antynobel | elektryczność | sól
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy