Fit Deser: Dietetyczna Panna Cotta
Panna Cotta to włoski deser przygotowywany na bazie śmietany, przypomina babeczkę i często podawany jest z owocami. Taka przyjemność możne nas jednak kosztować sporo dodatkowych kilogramów, szczególnie, jeśli często po nią sięgamy. Jednak dla fanów Panna Cotty, którzy dbają o linię jest rozwiązanie - deser w wersji fit!
Wersja fit vs. wersja tradycyjna
W tradycyjnej odmianie, bazą jest śmietana, zwykle 30 lub 36 %, do tego spora ilość cukru, przeciętnie jedna porcja zawiera około 250 kcal, 20 g tłuszczu, ponad 25 g węglowodanów prostych i śladowe ilości białka, skrótowo mówiąc - jest to szybka droga do dodatkowych kilogramów.
W dietetycznej odmianie, zamiast śmietany można użyć twarożku homogenizowanego, a cukier zastąpić stewią lub ksylitolem czyli cukrem brzozowym. W takim wydaniu Panna Cotta nabiera zupełnie innego wymiaru - 3 razy mniej tłuszczu, 2 razy mniej węglowodanów i 10 razy więcej białka.
Innymi słowy, taki deser z powodzeniem wspomoże kształtowanie sylwetki i mogą spożywać go zarówno osoby, których celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak i te nastawione na budowę masy mięśniowej.
Dietetyczna Panna Cotta z sosem malinowym
Składniki:
- 200 g lekkiego twarożku homogenizowanego
- 150 g malin
- 2 łyżeczki nasion Chia
- 2 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- 50 ml wody
- stewia
Przygotowanie:
Twarożek wymieszać z nasionami Chia i rozgniecioną stewią (proponuję 5 - 6 tabletek). Laskę wanilii naciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasiona i dodać do twarożku. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę (można również użyć agaru) a następnie połączyć z twarożkiem. Gotową masę umieścić w dużej filiżance i odstawić na około 2 godziny do lodówki. Gdy masa stężeje, umieścić filiżankę w naczyniu z ciepłą wodą na około 2 minuty, następnie przełożyć na talerzyk. Maliny zmiksować w blenderze lub rozgnieść widelcem i polać deser.
Kaloryczność: 251 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 13 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach