Fit Kuchnia: Batony energetyczne

To świetny posiłek do przekąszenia po intensywnym wysiłku. Błyskawicznie stawiają na nogi, a przy okazji zapewniają dużą dawkę węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych. W kolejnym odcinku serii "Fit kuchnia", nasz ekspert Jacek Bilczyński radzi jak przygotować batony energetyczne.

Batony energetyczne to idealna przekąska po intensywnym wysiłku fizycznym
Batony energetyczne to idealna przekąska po intensywnym wysiłku fizycznymINTERIA.PL

Batony energetyczne znajdziemy w prawie każdym sklepie. Występują w przeróżnych odmianach, jednak ich skład nie zawsze jest najlepszy. Takie batony można jednak przygotować samodzielnie za ułamek ceny sklepowych odpowiedników. Dodatkowo zyskujemy całkowitą pewność tego co się w nich znajduje.

Trzeba przyznać, że batony błyskawicznie stawiają na nogi. Zapewniają dużą dawkę zróżnicowanych węglowodanów, oraz porcję średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu idealnie nadaje się do spożycia bezpośrednio po intensywnym wysiłku.

Składniki (na około 24 batony):

- 250 g płatków owsianych

- 100 g ryżu preparowanego

- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

- 100 g miodu

- filiżanka rodzynek

- filiżanka suszonych fig

- 5 łyżek cukru brzozowego

- 1/2 filiżanki siemienia lnianego

- 2 jaja

- kilka kropli aromatu waniliowego

- 4 duże łyżki oleju kokosowego

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

- szczypta soli

Przygotowanie:

Cukier, miód, olej kokosowy i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać aromat waniliowy, imbir, cynamon, siekane figi i rodzynki, dokładnie wymieszać. Siemię lniane zmielić, dodać płatki owsiane, mąkę, sól oraz preparowany ryż, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstej, lepkiej masy.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć równomiernie masę na batoniki (powinna mieć około 1-1,5 cm grubości).

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Następnie pokroić na kształt batonów i pozostawić do ostygnięcia.

Z podanej ilości składników powstanie około 24 batoników.

Kaloryczność (1 batonika): 127 kcal

Białko: 3 g

Tłuszcz: 3 g

Węglowodany: 22 g


Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas