Fit Kuchnia: Indyk z kus kusem na szybko
Czy szybko przyrządzony obiad może być "fit"? Oczywiście, że tak! Jeden z przykładów na taki posiłek prezentuje w kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", nasz ekspert, Jacek Bilczyński.
Tradycyjny polski obiad - schabowy i ziemniaki w żadnym wypadku nie wpisuje się w kanon "fit". Równie szybko można przygotować zdrowe i znacznie pożywniejsze danie z użyciem kaszy kus-kus oraz drobiu. Taki posiłek dostarczy energii i budulca niezbędnego do wzrostu mięśni, dobrze sprawdzi się również na diecie odchudzającej.
Jeśli zależy nam na czasie, mięso można usmażyć dzień wcześniej, a następnie odgrzać na patelni. Idealne rozwiązanie gdy na zrobienie obiadu mamy tylko 5 minut.
Kus-kus z indykiem, pomarańczą i rodzynkami
- 3/4 filiżanki razowej kaszy kus-kus
- 1/2 pomarańczy
- 2-3 kwiaty brokuła
- 1 łyżeczka rodzynek
- odrobina rzeżuchy
- szczypta soli
Przygotowanie:
Pierś indyka pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na patelni teflonowej (można użyć łyżeczkę oleju kokosowego) z dodatkiem odrobiny soli. Kaszę zalać wrzątkiem do podwójnej objętości i pozostawić pod przykryciem przez 2-3 minuty. W tym czasie zblanszować brokuła.
Do gotowej kaszy dodać sok z pomarańczy, rodzynki, kurczaka i brokuła. Posypać rzeżuchą i udekorować bazylią.
Kaloryczność: 424 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 62 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook