Fit Kuchnia: Posiłek przed snem

Co zrobić, gdy wieczorem dopadnie nas niespodziewany głód? Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie lekkiego posiłku - nawet na godzinę przed snem. Przepis na przykładową przekąskę w kolejnym odcinku cyklu "Fit Kuchnia" przedstawia Jacek Bilczyński.

Sałatka z dojrzewającej wołowiny
Sałatka z dojrzewającej wołowinyINTERIA.PL

Późny wieczór to czas, kiedy wiele osób stara się omijać kuchnię z daleka. Wciąż panuje mit o "niejedzeniu po 18". Prawda jest taka, że tego typu praktyki, to szybka droga do spowolnienia metabolizmu i utraty mięśni. pora ostatniego posiłku w ciągu dnia zależy bowiem od indywidualnego harmonogramu każdego z nas.

Także w nocy organizm potrzebuje pewnych makroskładników - są to głównie aminokwasy, czyli elementarne cząstki białek. Posiłek spożywany około 1 godziny przed snem powinien być dość lekki. Zwykle dobrze unikać tu dużych ilości węglowodanów (pieczywa, owoców, makaronu, ryżu), warto za to postawić na pełnowartościowe białko i nieco tłuszczu.

Takie połączenie zabezpieczy mięśnie przed rozpadem i przyczyni się do podwyższenia tempa metabolizmu. Jednym z najlepszych źródeł protein jest mięso. A propozycja posiłku przed snem może wyglądać następująco.

Sałatka z dojrzewającej wołowiny

- 100 g chudej dojrzewającej wołowiny w plastrach

- 1/2 średniego pomidora

- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- 2 łyżeczki soku z pomarańczy

- 1 łyżka tartego sera typu cheddar

- czerwony pieprz

Przygotowanie:

Łączymy sok z cytryny, pomarańczy oraz oliwę i polewamy sałatę. Dodajemy plastry wołowiny, pokrojonego pomidora oraz fasolę, doprawiamy i posypujemy tartym serem.

Kaloryczność: 275 kcal

Białko: 23 g

Tłuszcz: 15 g

Węglowodany: 9 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas