Fit Kuchnia: Posiłek przed snem
Co zrobić, gdy wieczorem dopadnie nas niespodziewany głód? Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie lekkiego posiłku - nawet na godzinę przed snem. Przepis na przykładową przekąskę w kolejnym odcinku cyklu "Fit Kuchnia" przedstawia Jacek Bilczyński.
Późny wieczór to czas, kiedy wiele osób stara się omijać kuchnię z daleka. Wciąż panuje mit o "niejedzeniu po 18". Prawda jest taka, że tego typu praktyki, to szybka droga do spowolnienia metabolizmu i utraty mięśni. pora ostatniego posiłku w ciągu dnia zależy bowiem od indywidualnego harmonogramu każdego z nas.
Także w nocy organizm potrzebuje pewnych makroskładników - są to głównie aminokwasy, czyli elementarne cząstki białek. Posiłek spożywany około 1 godziny przed snem powinien być dość lekki. Zwykle dobrze unikać tu dużych ilości węglowodanów (pieczywa, owoców, makaronu, ryżu), warto za to postawić na pełnowartościowe białko i nieco tłuszczu.
Takie połączenie zabezpieczy mięśnie przed rozpadem i przyczyni się do podwyższenia tempa metabolizmu. Jednym z najlepszych źródeł protein jest mięso. A propozycja posiłku przed snem może wyglądać następująco.
Sałatka z dojrzewającej wołowiny
- 100 g chudej dojrzewającej wołowiny w plastrach
- 1/2 średniego pomidora
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soku z pomarańczy
- 1 łyżka tartego sera typu cheddar
- czerwony pieprz
Przygotowanie:
Łączymy sok z cytryny, pomarańczy oraz oliwę i polewamy sałatę. Dodajemy plastry wołowiny, pokrojonego pomidora oraz fasolę, doprawiamy i posypujemy tartym serem.
Kaloryczność: 275 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 9 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook