Fit kuchnia: Racuchy z masłem orzechowym
W kolejnym odcinku z serii Fit kuchnia, Jacek Bilczyński prezentuje przepis na racuchy z masłem orzechowym. Niepozorne danie, które może przyczynić się do rozbudowy muskulatury.
Masło orzechowe jest często mylone z czekoladowym. To jednak dwa zupełnie różne produkty. O ile czekoladowa odmiana zawiera ogromną ilość cukru i niezdrowych kalorii, odmiana z orzechów jest bogata w zdrowe tłuszcze i może być świetnym kompanem zbilansowanej diety.
Spożycie masła orzechowego ułatwi dostarczenie "dobrych" kalorii i stworzy właściwe warunki do produkcji testosteronu, który jest kluczowym hormonem w procesie budowania mięśni. Jeśli więc twoim celem jest rozbudowa muskulatury, tego składniki z pewnością nie powinno w niej zabraknąć. Oto jedna z propozycja, która dobrze sprawdzi się w roli śniadania.
Dietetyczne racuchy z masłem orzechowym
- 60 g płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 2 łyżeczki mąki żytniej
- 3 płaskie łyżeczki masła orzechowego
- 3 białka jaj
- 1/2 jabłka
- 3 łyżeczki Ksylitolu
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 50 ml gazowanej wody mineralnej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Połowę płatków zmielić w blenderze, wymieszać z mąką, otrębami, siemieniem lnianym i pozostałą częścią płatków owsianych w tradycyjnej postaci. Dodać obrane ze skórki, tarte jabłko.
Ksylitol rozpuścić w 50 ml gazowanej wody mineralnej i dodać do pozostałych składników. Białka jaj odrobinę posolić i ubić na pianę.
Wszystkie składniki wymieszać wtłaczając możliwie dużo powietrza. Z powstałej masy smażyć niewielkie racuchy. Smażenie powinno odbywać się bez tłuszczu na teflonowej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego. Na ciepłe racuchy nakładać niewielkie porcje masła orzechowego.
Kaloryczność: 453 kcal
Białko: 19 g
Węglowodany: 56 g
Tłuszcz: 17 g
Przy wyborze masła orzechowego należy pamiętać, że powinno być ono pełnotłuste, nigdy w wersji light i zawierać przynajmniej 90% orzechów. Dobrze również jeśli będzie bez dodatków soli czy cukru.
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach