Fit Kuchnia: Sernik na zimno

Prosty, smaczny i dietetyczny - to przepis na słodki przysmak, który możemy przekąsić nawet późno wieczorem bez wyrzutów sumienia. W kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", Jacek Bilczyński wyjaśnia jak przyrządzić sernik na zimno.

Sernik na zimno
Sernik na zimnoINTERIA.PL

Sernik na zimno to coś dla prawdziwych łasuchów. Taki deser można szybko przygotować w zdrowej i niskokalorycznej wersji. Wystarczy zamiast cukru użyć bezkalorycznej stewii, do tego półtłusty twaróg, który zapewni solidną dawkę protein i porcja zdrowego tłuszczu w postaci orzechów włoskich.

Niezaprzeczalnym atutem jest również prostota tego przepisu - poradzą sobie z nim nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.

Taki sernik znakomicie sprawdzi się w roli przekąski, z powodzeniem można sobie również na niego pozwolić w późnych godzinach wieczornych bez specjalnego ryzyka dodatkowych kilogramów.

Sernik na zimno z bakaliami

- 150 g półtłustego twarogu

- 75 g greckiego lekkiego jogurtu

- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej

- 8-10 tabletek stewii

- 50-60ml wody

- 2 łyżki rodzynek

- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich

- 2-3 krople aromatu śmietankowego

Przygotowanie:

Ser zmielić w blenderze. Dodać grecki jogurt i ponownie zmielić (czynność tę można powtórzyć kilka razy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy). Dodać orzechy, rodzynki i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać W odrobinie gorącej wody rozpuścić stewię oraz żelatynę. Dodać do masy serowej, wymieszać, a następnie umieścić w foremce. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Kaloryczność (całego sernika): 348 kcal

Białko: 37 g

Tłuszcz: 16 g

Węglowodany: 14 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas