Fit Kuchnia: Sernik na zimno
Prosty, smaczny i dietetyczny - to przepis na słodki przysmak, który możemy przekąsić nawet późno wieczorem bez wyrzutów sumienia. W kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", Jacek Bilczyński wyjaśnia jak przyrządzić sernik na zimno.
Sernik na zimno to coś dla prawdziwych łasuchów. Taki deser można szybko przygotować w zdrowej i niskokalorycznej wersji. Wystarczy zamiast cukru użyć bezkalorycznej stewii, do tego półtłusty twaróg, który zapewni solidną dawkę protein i porcja zdrowego tłuszczu w postaci orzechów włoskich.
Niezaprzeczalnym atutem jest również prostota tego przepisu - poradzą sobie z nim nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej.
Taki sernik znakomicie sprawdzi się w roli przekąski, z powodzeniem można sobie również na niego pozwolić w późnych godzinach wieczornych bez specjalnego ryzyka dodatkowych kilogramów.
Sernik na zimno z bakaliami
- 150 g półtłustego twarogu
- 75 g greckiego lekkiego jogurtu
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 8-10 tabletek stewii
- 50-60ml wody
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2-3 krople aromatu śmietankowego
Przygotowanie:
Ser zmielić w blenderze. Dodać grecki jogurt i ponownie zmielić (czynność tę można powtórzyć kilka razy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy). Dodać orzechy, rodzynki i aromat waniliowy. Dokładnie wymieszać W odrobinie gorącej wody rozpuścić stewię oraz żelatynę. Dodać do masy serowej, wymieszać, a następnie umieścić w foremce. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Kaloryczność (całego sernika): 348 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 14 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook