Fit Kuchnia: Soczysta wołowina z warzywami
Pomaga budować mięśnie, dostarcza żelaza i nie kłóci się z naszą dietą. W kolejnym odcinku Fit Kuchni, Jacek Bilczyński podaje przepis na soczystą wołowinę z warzywami.
Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy - składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie.
Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów, a wystarczy dosłownie kilka minut by zrobić soczystą, aromatyczną i delikatną wołowinę.
Składniki:
- 150 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g fasoli zielonej
- 100 g fasolki żółtej
- 2 łyżeczki oleju z awokado
- 1 marchewka
- 3 -4 pieczarki
- szczypta soli i pieprzu
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu i koperku
Przygotowanie
Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.
Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).
W tym czasie blanszujemy warzywa przez kilkakrotne zanurzenie w gorącej wodzie i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy pieczarki, dodajemy zblanszowane warzywa, doprawiamy ostrą papryką i trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty.
Na koniec polewamy olejem z awokado, posypujemy koperkiem i podajemy z ciepłym mięsem. Smacznego!
Kaloryczność: 334 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 10 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook