Fit Kuchnia: Soczysta wołowina z warzywami

Pomaga budować mięśnie, dostarcza żelaza i nie kłóci się z naszą dietą. W kolejnym odcinku Fit Kuchni, Jacek Bilczyński podaje przepis na soczystą wołowinę z warzywami.

Soczysta wołowina przepisu Jacka Bilczyńskiego
Soczysta wołowina przepisu Jacka BilczyńskiegoINTERIA.PL

Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie. Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy - składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie.

Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów, a wystarczy dosłownie kilka minut by zrobić soczystą, aromatyczną i delikatną wołowinę.

Składniki:

- 150 g polędwicy wołowej

- 1 łyżka oleju kokosowego

- 100 g fasoli zielonej

- 100 g fasolki żółtej

- 2 łyżeczki oleju z awokado

- 1 marchewka

- 3 -4 pieczarki

- szczypta soli i pieprzu

- ząbek czosnku

- gałązka rozmarynu i koperku

Przygotowanie

Najchudszym i najlepszym jakościowo kawałkiem mięsa będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu. Następnie należy rozgrzać patelnię - powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.

Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.

Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).

W tym czasie blanszujemy warzywa przez kilkakrotne zanurzenie w gorącej wodzie i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy pieczarki, dodajemy zblanszowane warzywa, doprawiamy ostrą papryką i trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty.

Na koniec polewamy olejem z awokado, posypujemy koperkiem i podajemy z ciepłym mięsem. Smacznego!

Kaloryczność: 334 kcal

Białko: 33 g

Tłuszcz: 18 g

Węglowodany: 10 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - autor cyklu Fit KuchniaINTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?