Fit kuchnia: Zdrowa "nutella"
Masło czekoladowe jest wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa czy naleśników, jednak ogromna ilość cukru i tłuszczu czyni z niego kaloryczną bombę, która w żaden sposób nie przybliża do idealnej sylwetki.

Czy można przyrządzić masło czekoladowe w zdrowym wydaniu? To możliwe, przy odrobinie chęci możemy przygotować bardzo zdrową, domową i równie smaczną odmianę masła czekoladowego. Jeśli zadbamy o odpowiedni dobór składników nie będzie ono zawierało niebezpiecznych węglowodanów, dostarczy za to zdrowego tłuszczu, który znakomicie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu, a przy okazji pomaga w kształtowaniu sylwetki. Taka dietetyczna "nutella" z powodzeniem może być spożywana przez dzieci, a nawet osoby chore na cukrzycę!
Składniki:
- 125 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów macadamia
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 10 - 15 tabletek rozgniecionej stewii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Tłuszcz zawarty w orzechach sprawi, że masa nie będzie sucha, a nabierze typowej, kremowej konsystencji. Proces mielenia może trwać nawet kilka minut i tu mała uwaga - warto robić krótkie przerwy co 1-2 minuty by nie przegrzać blendera. Kaloryczność (1 łyżeczki): około 62 kcal
Białko: 1 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 1 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach