Gotuj razem z najlepszymi!
"Księga Szefów Kuchni" to książka kucharska z przepisami najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Robert Sowa, Marcin Budynek czy Jerzy Pasikowski. Przewodnik od tradycyjnej kuchni polskiej po nowoczesną kuchnię molekularną.


Książka, dostępna w księgarniach od 25 września, prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności.
- Chcieliśmy, żeby wszystkie przepisy były napisane tak, by każdy mógł ugotować zaproponowane potrawy w domu. To księga kierowana i do kucharzy, i do gospodyń, które gotują swoim rodzinom na co dzień. Napisana jest prostym, obrazowym językiem. Piękne fotografie potraw mają być dodatkową inspiracją do gotowania - mówi Robert Sowa, szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie.
Choć wydaje się to stosunkowo proste, to przygotowanie posiłków wcale nie należy do najprostszych zadań. Niejednokrotnie mimo wielkiego zapału i przygotowań końcowy efekt kulinarny bywa niezadowalający i nie spełnia oczekiwań adeptów kulinarnych. Właśnie ta myśl zainspirowała autorów do napisania książki, w której doświadczeni szefowie kuchni dzielą się zdobywaną przez lata wiedzą.
"Księgę Szefów Kuchni" przygotowało szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych - kucharzy wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych, którzy gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą. Są to: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Tomasz Deker, Teo Vafidis, Stefan Birek, Konrad Birek, Michał Górecki, Przemysław Klima, Krzysztof Kopciński, Jan Kuroń, Jarosław Walczyk i Artur Świerżewski. Wszystkie zawarte w księdze przepisy to receptury, którzy sami przygotowują w swoich restauracjach i domach.
- Każdy z kucharzy przygotował swoje autorskie przepisy na potrawy kuchni, w której czuje się najlepiej. Stąd też w książce tej znalazły się propozycje dań od tradycyjnej kuchni polskiej, po wykwintną kuchnię francuską podaną na sposób bardzo prosty, przepisy na dziczyznę, czy też wariacje na temat owoców morza i ryb oraz wykwintne desery. Różnorodność autorów sprawiła, że znajdziemy w tej książce różne regionalne smaczki - dodaje Jerzy Pasikowski, założyciel Polskiej Rady Kulinarnej.
Czytelnicy znajdą w książce blisko 150 pięknie zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania, takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz z przepisami na wykwintne desery książka stanowi podstawę do przygotowania wielu uroczystych obiadów i kolacji, które wzbudzą podziw gości.
