Gulasz wulkaniczny. Ognisty przysmak Azorów
Sao Miguel, największa wyspa na portugalskim archipelagu Azorów, szczyci się jedną potrawą, której na próżno szukać gdzie indziej. Mowa o gulaszu wulkanicznym.
Sao Miguel, wyspa wulkaniczna w archipelagu Azorów, zwana także "Zieloną Wyspą" słynie z uprawy ananasów, winorośli, drzew cytrusowych i buraków cukrowych. Słynie również z cozido das Furnas, wulkanicznego gulaszu.
Danie, które jest sztandarowym przysmakiem wyspy, bazuje na różnych mięsach i warzywach. Szefowie kuchni o 4 nad ranem zaczynają gotować cozido das Furnas, zbierając składniki w garnku: kawałki mięsa i kiełbasy, a także warzywa, takie jak ziemniaki, kapusta i marchewka.
Naczynie wkłada się do głębokich szczelin w gorących źródłach jeziora Furnas, gdzie gulasz będzie się gotować w temperaturze około 100 st. C przez następne sześć do ośmiu godzin.
Dla mieszkańców Sao Miguel cozido das Furnas jest czymś więcej niż wyjątkowym, czasochłonnym daniem - jest centralną częścią ich dziedzictwa. Przepis na gulasz, podobnie jak sama technika przygotowywania, są przekazywane przez lokalne rodziny z pokolenia na pokolenie.