I ty możesz zostać szefem kuchni
Od zawsze marzyłeś o karierze szefa kuchni? A może po prostu lubisz od czasu do czasu zaszyć się w kuchennym zaciszu i upichcić ulubiony przysmak najbliższych? Jeżeli tak, to co powiesz na kurs gotowania?
Która ze światowych kuchni ma najszersze grono miłośników? Oczywiście włoska. Wszystkich fanów makaronu, risotto i owoców morza zapraszamy na Warsztaty Kuchni Włoskiej organizowane przez Akademię Kuchni Włoskiej, która swoją siedzibę ma w Krakowie.
Prowadzi je nikt inny, jak rodowity Włoch - Cesare Candido. Przyjeżdżając do Polski postanowił on, że uczyć będzie sztuki gotowania z sercem, wyłącznie na bazie naturalnych składników i tradycyjnych receptur. Prowadzone przez niego zajęcia odbywają się w sercu Krakowa - w jednym z ogródków na Rynku Głównym.
Ich tematyka dostosowana jest do pory roku - w tegorocznym sezonie jesiennym odbyły się już warsztaty "Jesień w kuchni włoskiej" i "Borowiki all’Italiana", w lecie natomiast, zmierzyć można było się z owocami morza. Kurs to nie tylko lekcja gotowania - po wspólnym przygotowaniu potraw odbywa się wspólna ich degustacja przy lampce wina.
To doskonała okazja nie tylko to przyjrzenia się włoskiej kulturze jedzenia od kuchni i nauki pod kątem fachowca, lecz także do poznania innych pasjonatów przysmaków rodem ze słonecznej Italii. Warsztaty trwają pięć godzin i odbywają się w weekendy. Cena? Około 200 złotych.
A może macie ochotę na coś słodkiego? Jeżeli tak, z pewnością przypadnie Wam do gustu kurs pieczenia cupcake’ów. To nic innego, jak małe ciastka w kształcie babeczki podawane z polewą, posypką i innymi dodatkami. Warsztaty tego typu organizuje m.in. poznański Cupcake Zone.
Każde szkolenie rozpoczyna się od krótkiej historii tych smakołyków. Później uczestnicy mają okazję dowiedzieć się co nieco na temat doboru składników, samego wypieku, jak i sztuki ozdabiania cupcake’ów. Po zakończeniu kursu każdy uczestnik otrzymuje pamiątkowy dyplom i kartę rabatową do kawiarni. Cena takich smakowitych warsztatów to 150 złotych.
Słyszeliście już o witarianiźmie? Ten rodzaj odżywiania oparty jest na surowych, nie przetworzonych, ekologicznych produktach roślinnych. Szkolenia z zakresu przygotowywania potraw tego typu organizuje warszawska firma Rawesome. Dotychczas, na prowadzonych przez nich warsztatach nauczyć można było się na przykład sztuki przyrządzania specjałów witariańskiej kuchni włoskiej.
Jesteście ciekawi, jak zrobić surową lasagne czy spaghetti z cukinii z sosem Alfredo? Jeżeli tak, ten kurs to coś dla Was! Wolicie coś na słodko? Przyjdźcie na warsztaty poświęcone witariańskim słodkościom. Myślicie, że bez użycia masła, jajek i sera nie da się przygotować ciasta? Co powiecie na witariańskie lody, tarte czekoladową i sernik? Jeżeli zaciekawiły Was te surowe przysmaki, zapraszamy na warsztaty Rawesome. Cena to około 200 złotych.