Jak kreatywnie wykorzystać resztki pieczywa?
Jak gotować, aby nie marnować? To pytanie w dobie pandemii zadaje sobie wielu z nas. Całe szczęście resztki jedzenia nie muszą natychmiast trafiać do kosza. Wiele produktów możemy bowiem wykorzystać w kreatywny sposób. Z suchego pieczywa zrobimy np. słodkie trufle.
Według danych Federacji Polskich Banków Żywności, co roku na śmietnik trafia od 30 do nawet 50 proc. kupowanego przez nas jedzenia. Marnowanie żywności to istna plaga naszych czasów, co w dobie kryzysu jest tym bardziej zatrważające. Aby zapobiec wyrzucaniu jedzenia, warto zapoznać się ze sprawdzonymi sposobami na to, jak wykorzystać pozostałości przyrządzanych na co dzień posiłków.
Dzięki temu produkty, które mogą się nam jeszcze przydać, nie będą lądowały w koszu, a my przygotujemy dzięki nim smaczne przekąski i dodatki do potraw. Zaoszczędzimy wówczas pieniądze i ograniczymy ilość generowanych odpadów.
Pieczywo
Ze statystyk wynika, że do najczęściej marnowanych produktów spożywczych należy pieczywo, które stanowi aż 62 proc. wyrzucanej do kosza żywności. Jak tymczasem zdradza w rozmowie Sylwia Majcher, autorka książek poświęconych tematyce Zero Waste, możemy z łatwością spożytkować czerstwy chleb i bułki, przyrządzając na ich bazie słodkie trufle.
Do ich przygotowania wystarczą nam:
3 bułki lub kromki chleba
pół szklanki wody lub mleka
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanych orzechów i bakalii
50 gramów czekolady
"Trzeba wymieszać pieczywo z połową szklanki wody lub mleka, 2 łyżkami masła, łyżką posiekanych orzechów i bakali oraz 50 g rozpuszczonej czekolady. Z powstałej masy lepimy kulki i każdą obtaczamy w kakao" - instruuje. Ekspertka dodaje, że pokruszony i delikatnie podpieczony w piekarniku chleb sprawdzi się także jako domowej roboty panierka.