Jak przygotować potrawy na grilla? Rady eksperta

mięso
mięsoINTERIA.PL/materiały prasowe
Karczek grillowany z serem
Karczek grillowany z seremKawiksINTERIA.PL/materiały prasowe

Co grillować?

Karczek i pieczone na ruszcie jabłka
Karczek i pieczone na ruszcie jabłkaKawiksINTERIA.PL/materiały prasowe

Jak przygotować produkty na grill?

  •    składnika kwaśnego, który zmiękcza mięso wchodząc w reakcję z jego białkami. Jego rolę mogą pełnić ocet (najlepiej winny), wino (do dziczyzny i wołowiny), sok z cytryny (do drobiu), musztarda (do wieprzowiny i drobiu), jogurt, kwaśne mleko lub maślanka (najlepiej do drobiu);
  •  składnika aromatyzującego. Szczególnie polecane przyprawy to rozmaryn, tymianek, kurkuma, imbir, curry, mielona papryka, pieprz czarny lub ziołowy i pietruszka. Delikatniejsze przyprawy lepiej komponują się drobiem, zaś intensywniejsze z czerwonymi mięsami. Aromat marynacie może dać także dodatek piwa lub soku owocowego;
  • oliwy lub oleju. W wypadku oleju smakosze mogą sprawdzić rzadziej stosowane jego gatunki, np. olej kokosowy, z awokado lub orzechów włoskich.
Szaszłyki
SzaszłykiKawiksINTERIA.PL/materiały prasowe

Na szybko

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?