Kurczak w piwnym cieście
Któż z nas, oglądając na przykład mecz w telewizji, nie dzierżył w dłoni piwa? Zwykle służy ochłodzie, dziś potraktujemy je też jako składnik zakąski.
Piwo znane jest w świecie od ponad 6 tys. lat. Najpierw pojawiło się w Mezopotamii, później trafiło do Egiptu, a z armią rzymską do całej Europy.
W Polsce piwo znano od zarania. Jan Długosz pisał: "Wina i oliwy kraj ten dla ostrego północnego zimna nie ma; zamiast wina używa piwa, które robią z żyta, pszenicy i jęczmienia albo orkiszu".
Z czasem na ziemiach stało się bardzo popularne. Wraz z rozwojem miast w średniowieczu powstawały kolejne lokalne browary, niemal każde mogło pochwalić się własnym.
Kres browarnictwu położyły dopiero wojny w XVII wieku. Wówczas zaczęto produkować wódkę, która była znacznie tańsza niż dobrej jakości piwa. Podobnie działo się w okresie zaborów.
Dopiero na początku lat 90. XX wieku na nowo odkryto u nas stare receptury.
Piwo dodaje się do sosów, jak również do zup. Jednak piwo świetnie nadaje się do ciast i naleśników. Nadaje im sprężystość i pulchność.
Dziś proponujemy ciasto z piwem, w którym będziemy smażyć kurczaka.
Składniki:
700 gramów kurzej piersi
2 jajka
170 gramów mąki pszennej
125 ml schłodzonego piwa pszenicznego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
750 ml oleju
Przygotowanie:
Kurczaka należy pokroić w paski o długości 2,5 cm. Jajko ubijamy z 1 szklanką mąki, piwem i proszkiem do pieczenia.
We frytkownicy rozgrzewamy olej do 190 stopni Celsjusza.
Mięso oprószamy resztkami mąki, które nam zostały, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu, aż będę złotobrązowe.
Można podawać z sałatką, frytkami i sosem czosnkowym.