Kurczak z cieciorką i ryżem po libańsku
Bogata, aromatyczna, smaczna, a przede wszystkim zdrowa – mowa o kuchni libańskiej. Różnorodnej pod względem smaku oraz kolorystyki, za sprawą produktów i składników pochodzących z różnych regionów: tureckich, perskich i ormiańskich.
Kuchnia libańska jest esencją całej kuchni bliskowschodniej. Jej niepowtarzalny smak zawdzięczamy przede wszystkim wyjątkowym ziołom i orientalnym sosom.
W kuchni libańskiej bardzo duże znaczenie odgrywają przystawki, podawane na zimno oraz na ciepło, np. tahina, pasta z cieciorki, czy pasta bakłażana. Uzupełnieniem większości dań jest pieczywo, które kształtem przypomina naleśniki. Główny posiłek w kuchni libańskiej składa się z trzech dań: sałatki, zupy oraz mięsa, najczęściej grillowanego w postaci szaszłyków.
Jego uzupełnieniem jest baklava, czyli libański tradycyjny deser.
Jako danie mięsne można podać kurczaka z cieciorką. Drób jest doskonałym i stosunkowo niedrogim źródłem protein. A do tego smacznym.
Składniki:
50 g masła (najlepiej klarowanego)
filet z piersi kurczaka pokrojony w kawałki
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona papryczka chilli
1 szklanka białego ryżu (200g)
2 łyżki wiórków kokosowych
¾ mleczka kokosowego
1 łyżka tymianku
400 g cieciorki
pół łyżeczki kurkumy
400 ml bulionu drobiowego
drobno posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony filet z piersi kurczaka i podsmażamy przez 5 minut. W tym samym czasie przygotowujemy bulion z kostki rosołowej. Następnie do fileta dodajemy cebulę, papryczkę chili oraz ugotowany ryż i dusimy przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, tymianek, cieciorkę oraz mleczko kokosowe. Połowę przygotowanego bulionu przelewamy na patelnię.
Mieszając , co jakiś czas dolewamy resztę bulionu, gotujemy przez 20 minut. Na koniec dodajemy kurkumę dla koloru i posypujemy szczypiorkiem dla smaku.