Mango a insulinooporność. Nowe badania naukowców

Badanie opublikowane w Nutrients wskazuje na dobroczynny wpływ mango na zdrowie. Spożywanie dwóch porcji mango dziennie poprawia wrażliwość na insulinę i obniża insulinooporność, co jest kluczowe w walce z cukrzycą typu 2. Jest to owoc, który może również pomóc utrzymać właściwy poziom glukozy we krwi bez wzrostu masy ciała.

Mango pozytywnie wpływa na nasze zdrowie
Mango pozytywnie wpływa na nasze zdrowieVALENTYN VOLKOV123RF/PICSEL

Na łamach czasopisma Nutrients opublikowano wyniki nowego badania na temat mango i jego związkowi z niższą insulinoopornością, która jest kluczowa w zapobieganiu cukrzycy.

Badania nad mango

Naukowcy z Illinois Institute of Technology zbadali wpływ mango na stan zapalny i wrażliwość na insulinę u dorosłych osób z nadwagą i otyłością, którzy zmagają się z przewlekłym stanem zapalnym o niewielkim nasileniu. Porównano to z efektem spożycia lodów włoskich.

W badaniu wzięło udział 48 osób w przedziale wiekowym od 20 do 60 lat. Na początku wszyscy ukończyli dwugodzinny doustny test tolerancji glukozy. Zalecono im, prócz spożywania odpowiedniej ilości owocu (dwóch porcji dziennie), zrównoważony tryb diety i stylu życia. Pod koniec powtórzono test tolerancji glukozy.

Wyniki badań

U badanych regularnie spożywających mango zaobserwowano znaczną redukcję insulinooporności. Poprawiła się również zdolność trzustki do wytwarzania i uwalniania insuliny, dzięki czemu w organizmie utrzymuje się prawidłowe stężenie glukozy.

Jak mówi kierowniczka badań i profesorka Indika Edirisinghe, ważne jest zadbanie o poprawę wrażliwości na insulinę, a nie tylko monitorowanie poziomu cukru we krwi. Jej zdaniem dodanie mango do diety może skutecznie poprawić funkcjonowanie insuliny w organizmie i zmniejszyć ryzyka cukrzycy typu 2.

Odkryto również, że chociaż uczestnicy spożywali produkty o podobnej wartości kalorycznej, grupa, która miała od diety włączone mango, zachowała swoją wagę, podczas gdy u grupy kontrolnej zauważono niewielki wzrost masy ciała.

Chociaż owoce mają węglowodany, których równowaga w codziennej diecie ma duże znaczenie dla kontroli cukru we krwi, naukowcy są zgodni, że połączenie chudego białka i zdrowych tłuszczy, a do tego dwa razy dziennie mango, pomaga w zapobieganiu skoków poziomu cukru we krwi. Jeśli zależy nam więc na uregulowaniu go w naszym organizmie, warto rozłożyć spożycie mango w ciągu dnia.

Zdrowe owoce, które pomagają

Mango zawiera dużo błonnika, mikroelementów i związków bioaktywnych. Jego regularne spożycie może wiązać się ze spadkiem masy ciała, a także lepszą jakością diety.

- Mango może być świetnym uzupełnieniem diety osób chorych na cukrzycę, ale nie jest to jedyny produkt spożywczy, który zapewnia takie korzyści - powiedziała Erin Palinski-Wade, dietetyczka z New Jersey, autorka książki „2-Day Diabetes Diet”.

Także owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. śliwki, grejpfrut, jagody, borówki, maliny czy jeżyny połączone z jogurtem naturalnym, orzechami lub nasionami są świetną przekąską.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Polska wycofuje się z konwencji ottawskiej. Chodzi o zakazaną brońPolsat NewsPolsat News