Męskie grillowanie: Amerykańskie burgery
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Są jednak oczywiście wyjątki i do każdego dania powinniśmy podchodzić indywidualnie. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy whiskey z Tennessee dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Jack leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.
Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.
Składniki do burgerów:
1 kg mielonego wołowego mięsa (dobrejjakości, nie może być zbyt chude)4 łyżki sosu Worcestershire4 łyżeczki Tabasco1 cebulka szalotka drobno posiekana1/2 łyżeczki drobnej soli morskiejpieprz czarny świeżo mielony do smakukilka łyżek oleju roślinnego (do smarowaniaburgerów przed pieczeniem)
Pozostałe składniki:
4 bułki do burgerów1 cebula czerwona1 pomidor2 średnie ogórki kiszone4-8 plasterków marynowanej ostrejzielonej papryki, np. jalapeño4 plasterki chrupiącego boczkuwieprzowego lub bekonu4 łyżeczki majonezu4 liście zielonej sałaty
Składniki do sosu:
6 łyżek przecieru pomidorowego lubdobrej jakości łagodnego ketchupu2-3 łyżki oleju roślinnego3 cebulki szalotki1 ząbek czosnku1 świeża papryczka chili40 ml Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey1/2 łyżeczki soli morskiej do smakupieprz czarny świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy zmielone mięso z sosem Worcestershire i Tabasco, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem (opcjonalnie dodajemy garstkę posiekanej drobno szalotki). Mieszamy bardzo dokładnie dłonią. Przykryj folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Dzielimy mięso na 4 części i formujemy burgery. Na środku każdego robimy kciukiem małe wgniecenie, aby nie zmieniały kształtu podczas pieczenia. Smarujemy burgery olejem przy pomocy pędzelka - zapobiegnie to przyklejaniu się do rusztu.
Czas przygotować sos. W małym garnku lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, delikatnie przesmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i dobrze mieszamy. Gdy sos się zagotuje,wlewamy 40 ml Jacka Daniel’sa i mieszamy. Dodajemy drobno posiekane chili, doprawiamy solą morską i pieprzem.
Burgery pieczemy na rozgrzanym grillu około 10 minut w wysokiej temperaturze. Uważamy jedynie, aby zbytnio ich nie wysuszyć burgerów nad ogniem.
Bułkę przecinamy na pół i kładziemy na grillu, by była chrupiąca. Smarujemy bułkę majonezem, kładziemy na niej burgera, smarujemy sosem BBQ z dodatkiem Jacka Daniel’sa i dodajemy pozostałe warzywa.