Męskie grillowanie. Cukinia z serem pleśniowym
Grillowanie zazwyczaj kojarzy się z niezdrowym, ociekającym tłuszczem jedzeniem. Jednak tylko od ciebie zależy czy twój grill będzie przyczyną niestrawności u twoich gości, czy też zaskoczysz ich lekkością, smakowitością i paletą barw serwowanych potraw. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy propozycję na letniego grilla.

Kiedy planujemy grilla powinniśmy przede wszystkim pomyśleć o najlepszej jakości składnikach. Z dobrego mięsa nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od niego. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak. Podobnie jest z warzywami, z którymi Polacy coraz częściej eksperymentują. Dziś proponujemy cukinię z serem pleśniowym.
Składniki:
· 4 cukinie
· 2 ząbki czosnku
· 40 dag sera pleśniowego
· 1 pęczek świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
· sól, pieprz
· 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Cukinię umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż w kształt wachlarza. Umytą bazylię posiekać z czosnkiem, posypać solą i pieprzem, pokropić olejem, wymieszać z pokrojonym w kostkę serem. Farsz włożyć do naciętej cukinii. Opiekać na folii, lub owinięte w folię aluminiową około 20 minut.