Męskie grillowanie: Kaczka ze szpinakiem
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Dziś proponujemy wam bardzo polskie mięso - kaczkę, którą niestety coraz rzadziej spotykamy na stołach.
Składniki:
1 pierś z kaczki
75 gramów szpinaku
15 gramów jogurtu
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1 mała, suszona papryczka chilli
Sól, pieprz, majeranek
oliwa
Przygotowanie:
Pierś z kaczki kroimy w paski zalewamy niewielką ilością oliwy i przyprawiamy pieprzem, majerankiem i chilli. Odstawiamy minimum na 2 godziny.
Pierś grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, bądź patelni grillowej przez około 7-10 minut z każdej strony. W rondelku podsmażamy szpinak dodajemy przyprawy, czosnek, a po chwili jogurt i jajko.
Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, mieszamy je i podajemy pieczywem.