Męskie grillowanie: Karkówka w marynacie jogurtowej
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.


Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
1 kg karkówki500 ml jogurtu greckiego5 ząbków czosnku1 limonka15 gramów chilli10 gramów gorczycyszczypta soliliście kolendrykorzeń imbiruocet winny
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, korzeń imbiru starty na małych oczkach tarki, skórkę otartą z 1 limonki, ocet winny, łyżeczkę chilli, ziarna gorczycy rozkruszone w moździerzu oraz sól. Mieszamy całość.
Marynatę wylewamy na umyte i osuszone mięso, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kilka razy warto całość przemieszać, aby marynata dostała się wszędzie. Mięso układamy na średnio rozgrzanym ruszcie i pieczemy przez około 10 minut z każdej strony.