Męskie grillowanie: Karkówka w marynacie jogurtowej

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

grill
grillINTERIA.PL
Grillowana wieprzowina z jogurtem
Grillowana wieprzowina z jogurtemINTERIA.PL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

1 kg karkówki
500 ml jogurtu greckiego
5 ząbków czosnku
1 limonka
15 gramów chilli
10 gramów gorczycy
szczypta soli
liście kolendry
korzeń imbiru
ocet winny

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, korzeń imbiru starty na małych oczkach tarki, skórkę otartą z 1 limonki, ocet winny, łyżeczkę chilli, ziarna gorczycy rozkruszone w moździerzu oraz sól. Mieszamy całość.

Marynatę wylewamy na umyte i osuszone mięso, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kilka razy warto całość przemieszać, aby marynata dostała się wszędzie. Mięso układamy na średnio rozgrzanym ruszcie i pieczemy przez około 10 minut z każdej strony.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas