Męskie grillowanie: Krewetki z pomidorami
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.


Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
2 średnie pomidory malinowe16 krewetek5 ząbków czosnkusok z 1 cytrynyKilka gałązek tymianku, rozmarynukilka kropel sosu tabascooliwasól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki należy oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie marynujemy je w soku z cytryny, tabasco i drobno posiekanym czosnku. Pomidory kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie skropiamy oliwą, układamy kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Tak przygotowane opiekamy na grillu. Kiedy pomidory będą prawie gotowe, na ruszt wrzucamy zamarynowane krewetki i przez kilka minut opiekany po każdej ze stron. Gotowe krewetki układamy w pomidorowych "miseczkach" obficie skropionych dobrą oliwą. Doskonałym dodatkiem będzie grillowana bagietka przesmarowana ząbkiem czosnku.