Męskie grillowanie: Kurczak w kurkumie
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
Marynata:
30 gramów kurkumy
sól jodowana
15 gramów brązowego cukru
kolendra
pieprz
mięta
50 ml wody
50 ml oliwy
Ćwiartki kurczaka myjemy, dzielimy kawałki po połowie. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, a następnie wkładamy do niej ćwiartki kurczaka. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 24 godziny w zimne miejsce.
Mięso grilujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok 15 minut z każdej strony często smarując marynatą.